Проблеми Aтине заразили еврозону

Глас Српске
Проблеми Aтине заразили еврозону

БРИСЕЛ - Главобоља коју грчка дужничка криза представља за Европску унију биће ситница у поређењу са проблемима које је чекају ако слична судбина задеси неку већу земљу чланицу, попут Шпаније, оцјењују аналитичари, преносе агенције.

- Шпанија има стопу незапослености од готово 20 одсто, велики буџетски дефицит, значајно задужен приватни сектор и слабе изгледе за раст, што би могло да учини задуженост те земље метом за шпекулације, ако проблеми званичне Aтине постану "заразни" за еврозону - наводи се у анализи коју је спровео Ројтерс.

Немогућност Грчке да врати дугове повећала би притисак на евро, али би штета вјероватно била ограничена, јер та држава доприноси бруто друштвеном производу (БДП) шеснаесточлане еврозоне са мање од три одсто.

- Шпанска дужничка криза би, међутим, била много већи проблем за ЕУ, зато што је привреда те земље четврта по величини у еврозони и доприноси њеном укупном БДП-у са готово 12 одсто - сматрају аналитичари.

Чланице ЕУ нису обећале никакву новчану помоћ Грчкој али, имајући на уму да се криза може проширити и на државе попут Шпаније, оне сада разматрају идеју оснивања европског монетарног фонда, који би нудио помоћ у евентуалним будућим кризама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана