Проблем неће са­м нестати

Агенције
Проблем неће са­м нестати

Брисел - Европски политичари почињу схватати да је хронично висока незапосленост проблем који морају почети рјешавати, а не нешто што ће се ријешити само од себе када се економија почне опорављати.

У поређењу са СAД, гдје је тржиште рада кључна одредница економске политике, европске власти пасивније су по питању подстицаја запошљавања, пренијели су портали.

Међутим, с обзиром на то да висока незапосленост постаје све већи проблем, посебно у земљама еврозоне попут Шпаније и Италије, реторика европских званичника лагано се мијења.

Секретар Европске комисије за економска и монетарна питања Оли Рен рекао је прошле седмице приликом представљања прогноза за европске економије да ће ЕУ учинити "све што је потребно" да би ријешили проблем незапослености.

У ранијим наступима Рен је смањење незапослености углавном спомињао као нешто што ће доћи само од себе, када се спроведу болне реформе.

У марту је стопа незапослености у еврозони достигла рекордних 12,1 одсто, а без посла је у том блоку било више од 19 милиона грађана. С обзиром на продубљивање рецесије, очекује се даљи раст незапослености.

С друге стране, у СAД је у априлу број запослених снажно порастао, док је стопа незапослености пала са 7,6 на 7,5 одсто, најнижи ниво од краја 2008. године.

- У неком тренутку европски политичари ће морати промијенити тактику, а можда стопа незапослености од 12,1 одсто показује да је сада право вријеме за то - каже професор економије на Универзитету Дартмут и бивши званичник Бенк оф Ингланд Давид Бленчфлауер.

Мјере

- Увијек постоје мјере које власти могу подузети како би се покренуло тржиште рада. Проблем је што је криза дубока, па је јасно да европски званичници не могу у кратком року постићи значајније резултате. Не постоји брзо рјешење тог проблема - рекао је главни економиста у компанији "Инвестек" Филип Шо.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана