Прњаворски “Рибњак” у стечају стао на ноге: Излов рибе крпи дуг тежак 100.000 КМ

Милијана Латиновић
Прњаворски “Рибњак” у стечају стао на ноге: Излов рибе крпи дуг тежак 100.000 КМ

ПРЊАВОР - Предузеће “Рибњак” из Прњавора једно је од ријетких у стечају које је успјело да стане на ноге и покрене производњу, а захваљујући домаћинском пословању до краја године требало би да излове и продају око 15 тона рибе и тако обезбиједе новац за измирење око 100.000 КМ нагомиланог дуга.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник прњаворског “Рибњака” Радомир Предојевић, нагласивши да су се у добро стање овог стечајног дужника недавно увјерили и чланови Одбора повјерилаца, који су након одржане сједнице у самом сједишту друштва обишли предузеће и видјели да је оно функционално.

- Захваљујући свим предузетим мјерама, а уз подршку Владе Српске, све смо очистили, извршили порибљавање, обезбиједили храну за рибу и нисмо имали ниједно угинуће у протеклом периоду - казао је Предојевић.

Нагласио је да риба изузетно добро напредује и додао да ће излов почети у новембру пред почетак поста, а план је да буде завршен до краја године.

- Тешко је прецизно рећи о којој количини рибе је ријеч, али процјењујемо да ће бити сигурно око 15 тона квалитетне рибе - казао је Предојевић, додавши да је о цијени по којој ће продавати рибу још рано говорити.

Он је рекао да настоје да уредно сервисирају текуће обавезе и истакао да су исплатили 35.000 марака Пореској управи РС те додао да сервисирају и све комуналне услуге.

Стечајни управни прњаворског “Рибњака” каже да им је већ неколико пута долазила водна инспекција која је утврдила да је вода исправна.

Предојевић је подсјетио да се у протеклом периоду нагомилао дуг од око 100.000 марака, који планирају рјешавати када продају изловљену рибу.

- Најважније од свега је да смо успјели сачувати стечајну масу па чак је и увећати, што ће процјенитељи сигурно и потврдити - рекао је Предојевић.

Предојевић је, иначе, био први стечајни управник у овом предузећу, а након његове смјене стечај су водиле још двије његове колегинице. У жижу јавности “Рибњак” је доспио у јулу прошле године након угинућа велике количине рибе. Како би ситуација била иоле доведена у ред на мјесто четвртог стечајног управника тада је именована Наташа Косић која је успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе.

Одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци Предојевић је у децембру прошле године поново враћен на мјесто стечајног управника.

Прњаворски “Рибњак” се простире на око 860 хектара површине подијељене на 22 рибњака и 12 зимовника, гдје се чува изловљена риба.

Радници

О прњаворском “Рибњаку” тренутно брине шест запослених. Радомир Предојевић је додао да ће у вријеме излова по уговору о дјелу бити ангажовано још пет, шест сезонских радника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана