Признато 250.000 КМ потраживања

Марина Чигоја
Признато 250.000 КМ потраживања

Бањалука - Повјериоци Привредне банке Српско Сарајево у стечају пријавили су 71 милион марака потраживања од којих је око 250.000 КМ признато, рекао је стечајни управник ове банке Драгомир Стјепановић.

Он је истакао да је на испитном и извјештајном рочишту које је одржано ове седмице повјериоце, чија су потраживања оспорена, упутио на парницу.

Нагласио је да ће бити још једно испитно рочиште с обзиром на то да се очекује још одређен број пријава потраживања.

- Потраживања су пријављивали и они који јесу и који нису повјериоци, тако да је ситуација доста компликована. Људи који су сматрали да имају право, а у ствари га немају, такође су подносили пријаве, тако да пријављена потраживања износе око 71 милион марака - рекао је Стјепановић.

Он је истакао да је највећи повјерилац међу онима чија су потраживања призната Пореска управа РС са 180.000 КМ, док су међу онима која нису призната највећа потраживања по основу акција старих радника банке.

- То је предмет судског спора. Мислим да су њихови захтјеви односно потраживања нереална, али њихово право је да то траже. Они су имали акције у банци, радили ревалоризацију вриједности и додавали неке нереалне камате и дивиденде, тако да њихова потраживања сада износе 70,2 милиона КМ - казао је Стјепановић.

Он је нагласио да је на извјештајном рочишту предложио да се, с обзиром на то да нема довољно новца на рачунима, приступи продаји имовине.

- У првом реду ишло би се на продају неке неперспективне имовине, како би се могли намирити повјериоци чија су потраживања призната, као и власници депонованих средстава која износе око 1,1 милион КМ - казао је Стјепановић.

Он је истакао да је процијењена вриједност имовине Привредне банке нешто мања од 11 милиона КМ.

Виши привредни суд у Бањалуци отворио је почетком априла ове године стечај над овом банком, која је протеклих десет година била под принудном управом и у ликвидационом поступку.

Банка је запала у проблеме 2003. када је OHR блокирао рачуне и средства власника ПБСС Момчила Мандића под оптужбом да је кршио Дејтонски споразум и пружао финансијску подршку бившем предсједнику РС Радовану Караџићу.

Ликвидациони поступак у банци покренут је 22. јуна 2006. године.

Стечај

Стјепановић је истакао да с обзиром на то да има 65 судских поступака који се воде и у којима се банка појављује и као тужилац и као тужена страна морају све судске спорове довести до краја да би се стечајни поступак закључио.

- Када се пријављена потраживања и депозити измире видјећемо и можда ћемо имати неке друге приједлоге за окончање поступка - нагласио је Стјепановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана