Признање Шумама Републике Српске за добро газдовање шумама

Глас Српске
Признање Шумама Републике Српске за добро газдовање шумама

БAЊA ЛУКA - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић јуче је у Бањој Луци директору предузећ Неђи Илићу уручио ФСЦ сертификат за газдовање шумама.

Илић је овом приликом нагласио да овај престижни сертификат, који издају организације овлашћене од Савјета за надзор над шумама, значи да се шумом и шумским земљиштем у Српској газдује према строгим еколошким, социјалним и економским стандардима.

- За наше предузеће ово је признање да је успјешно завршен напоран четворогодишњи рад. То уједно представља велику част јер се међународно признаје да се у РС генерацијама на одговоран начин газдује овим природним ресурсом - казао је Илић.

Истакао је да за партнере овог предузећа сертификат значи да сада имају "зелено свјетло" да своје производе могу да пласирају на свјетско и европско тржиште и да је РС "раме уз раме" са шумарствима Европе.

- Припремамо се и проналазимо рјешења да као и остала предузећа ублажимо ефекте економске кризе. Првенствено ћемо се у наредном периоду борити за то да радници не изгубе своја радна мјеста. У плану је и материјално-техничко опремање предузећа и изградња шумских комуникација - рекао је Илић и додао да је сертификација завршена у Хрватској и да је у току у Србији и ФБиХ.

Министар Братић је истакао да сертификат који су добиле "Шуме РС" подразумијева одрживо управљање шумама, односно да је његов циљ еколошки оправдано, друштвено корисно и економски одрживо газдовање шумама.

- Ово је потврда да смо на добром путу, који још увијек није завршен, јер тек треба да потврдимо све елементе одрживог управљања који стоје у сертификату - нагласио је Братић и изразио жељу да се за пет година, колико траје сертификат, то и догоди.

Газдинства

Директор производног сектора у "Шумама РС" Раденко Лакетић истакао је да се у оквиру овог предузећа налазе 23 шумска газдинства и да предузеће укупно има око 3.600 запослених.

- Шуме заузимају 40 одсто од укупне територије РС - казао је Лакетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана