Признање које ће шокирати свијет

Новости
Признање које ће шокирати свијет

Њемачки индустријски гиганти су се богатили уз помоћ робова за вријеме Другог свјетског рата, пише један од најпопуларнијих пословних часописа "WirtschaftsWoche".

Бројне велике фирме, попут Боша, Мерцедеса, Дојче Банка, Волксвагена и других, користиле су робовску радну снагу која се углавном састојала од заробљеника из концентрационих логора. Укупно је њемачкој индустрији помогло скоро 300.000 робова.

Многе фирме које се налазе на листи недјељника већ су се разрачунале са својом нацистичком прошлошћу.

Даимлер је још 1986. признао да је користио 40.000 присилних радника под грозним радним и животним условима за вријеме рата, што је фирми омогућило згртање великог профита.

Електрични гигант Бош користио је 20.000 робова, док је породица Куандт, власници BMW-а, користила 50.000 робова, а челичана ThussenKrupp чак 75.000.

Волксваген, произвођачи популарне "бубе", зависили су од робовског рада 12.000 затвореника у најгоре замисливим условима у својој фирми у Волфсбургу. Хемијски и фармацеутски брендови BASF, Bayer и Hoechst упошљавале су 80.000 робова.

Слично је поступао и Ауди.

Највећа њемачка банка - Дојче Банка - није користила робовску радну снагу, али се обогатила за вријеме нацизма. Када су нацисти дошли на власт, банка је отпустила све јеврејске директоре и од 1938. на даље постала је најбогатија у Њемачкој кроз одузимање јеврејских компанија.

Издавачки див Бертелсман, данашњи власници РТЛ-а, постао је богат објављујући ратне књиге за Хитлерјугенд, и профитирајући на уговорима с њемачком војском и централом нацистичке странке у Минхену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана