Привреду Српске гуше већи намети

Марина Чигоја
Привреду Српске гуше већи намети

БAЊAЛУКA - Повећање стопа пореза и доприноса и укидање неопорезивог дијела дохотка значајно је оптеретило привреднике у Републици Српској, што доводи у питање њихову конкурентност и ликвидност.

Рекла је ово јуче директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић послије састанка са премијером РС Aлександром Џомбићем и предсједником Уније удружења послодаваца РС Ранко Милићем.

Премијер Српске истакао је да РС, и порад повећања, има најниже стопе пореза и доприноса у окружењу.

Ристићева је истакла да је за пословну заједницу битно да све оно што је зацртано у Економској политици буде и реализовано.

- За нас није прихватљиво повећање стопа пореза и доприноса и укидање неопорезивог дијела дохотка, јер доводи у питање ликвидност предузећа - истакла је Ристићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца Ранко Милић нагласио је да привредници очекују од Владе да има осјећаја за проблеме привреде, те да се хитно приступи измјенама оних закона који су кочница привредном развоју.

- Према посљедњим подацима број незапослених у јануару повећан је за око 5.000 - истакао је Милић.

Џомбић каже да је у РС сада је збирна стопа доприноса 33 одсто, у ФБиХ 41,5 одсто, 35,8 у Србији, а 37,2 у Хрватској.

- Када су у питању порез на доходак он је у РС десет одсто, у Србији 12, ФБиХ десет, у Хрватској од 15 до 45 одсто, док је у РС, ФБиХ и Србији порез на добит десет одсто, у Хрватској 20, а Македонији 15 одсто - рекао је Џомбић.

Говорећи о могућности увођења диференциране стопе ПДВ-а Џомбић је истакао да је у претходном периоду постојала та иницијатива, и додао да се размишљало о увођењу нулте стопе за основне животне намирнице или повећању стопе на луксузну робу, а смањењу на основне намирнице.

- То није наишло на разумијевање у заједничким институцијама. Подржаћемо овај приједлог и то би могао да буде један од одговора на покушај задржавања стабилности цијена прехрамбених производа - истакао је Џомбић.

Милић је истакао да послодавци подржавају овај приједлог.

Баријере

Aлександар Џомбић је рекао да ће у петак бити одржан први састанак привредника са представницима Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију чиме ће се почети радити на ономе што је уграђено у Економску политику, а то је стварање повољнијег привредног амбијента.

Милић је истакао да привредници траже да се приступи измјени монополских закона као што је Закон о рачуноводству и ревизији, Закон о раду, те Закон о поштама - казао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана