Привреду ослободити нових оптерећења

Марина Чигоја
Привреду ослободити нових оптерећења

Бањалука - Привредна комора РС упутила је у петак премијеру РС Александру Џомбићу иницијативу за хитну измјену Закона о порезу на доходак, којом би се вратио неопорезиви дио дохотка и укинуло опорезивање дивиденде и удјела у добити, те на тај начин креирао повољнији пословни амбијент у Српској.

Привредна комора РС упозорава да је стање у привреди изузетно тешко и да постоје бројна оптерећења и проблеми које је неопходно заједнички рјешавати.

У саопштењу из Привредне коморе истиче се да је пословна заједница приликом доношења измјена Закона о порезу на доходак упозоравала на негативне посљедице, односно опасност од сељења капитала у друге, повољније привредне амбијенте.

- О томе свједочи све чешће затварање пословница страних правних лица у РС, као и пренос капитала и производње из Републике Српске. У условима у којима се налази наша привреда ово је само једна од мјера коју је неопходно хитно спровести, како би се спријечио одлив капитала из РС - наглашавају из Привредне коморе.

Додају да је негативне посљедице изазвала још једна измјена Закона о порезу на доходак, која се односи на опорезивање дивиденде и удјела у добити.

- Опорезивање дивиденде и удјела у добити негативно је утицало на пословни амбијент, учинило пословање у РС додатно неконкурентним у односу на други ентитет БиХ и земље у окружењу, тако да се пословна активност из Српске сели у ФБиХ и изван БиХ, а страни инвеститори заобилазе РС - наглашава се у саопштењу.

Истиче се да о тешком стању у привреди говори и податак Пореске управе РС да су јавни приходи у Српској пали у првом мјесецу ове године за осам одсто у односу на јануар 2012. године, као и да је мање средстава наплаћено по основу доприноса за фондове ПИО, здравства и дјечије заштите.

- Пословна заједница упозорава да је до негативних показатеља, између осталог, довело и укидање неопорезивог дијела дохотка, на чијем враћању инсистирамо неколико година. Укидањем неопорезивог дијела, наша привредна конкурентност је смањена, а посљедица тога је и све чешће опредјељење привредника за смањење или затварање привредне дјелатности - истиче се у саопштењу.

Премијер РС Александар Џомбић рекао је да би прихватање иницијативе Привредне коморе значајно утицало на један дио економске политике, посебно фискалну политику и приходовну страну у буџету РС.

- Наравно да би било олакшање када бисмо увели неопорезиви дио дохотка и да би то побољшало пословни амбијент, али не знам како би укидање опорезивања дивиденде позитивно утицало на привреду - рекао је Џомбић.

Он сматра да сви треба да се усмјере на спровођење економске политике, како би све субвенције, подстицаји и кредитне линије били на вријеме доступни привреди и како би се на тај начин поправио пословни амбијент.

Лоши показатељи

Привредна комора наводи да је пословна заједница у више наврата указивала на тешко стање у привреди изазвано измјенама прописа који су утицали на негативне трендове у пословању.

- То потврђују и економски показатељи за 2012. годину, који се огледају у негативној стопи раста индустријске производње, мањој стопи извоза, уз истовремени раст увоза, смањењу добити привредних друштава, повећању задужености привреде, те паду запослености и повећању незапослености - истичу у Комори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана