Привреду гуши наплата дугова

Марина Чигоја
Привреду гуши наплата дугова

БAЊAЛУКA - Привредници у РС и БиХ на наплату својих потраживања у просјеку чекају 104 дана, што је један од кључних узрока неликвидности предузећа, упозоравају економски стручњаци.

У Удружењу економиста РС SWOT кажу да је један од највећих проблема привреде у Српској неликвидност предузећа.

- Колико је та неликвидност изражена најбоље показује податак Европске статистичке агенције Евростат, да домаћи привредници за наплату издате робе или пружене услуге у просјеку чекају 104 дана - наводе у SWOT-у.

Према овом истраживању, БиХ се од европских земаља налази само испред Србије, гдје се на наплату чека 128 дана и Aлбаније, гдје се роба или услуга наплате у просјеку за 127 дана.

- За разлику од БиХ, многе земље из окружења законом су ограничиле рокове плаћања и увеле ред у системе потраживања. Максималан рок до којег у Хрватској морају бити плаћени роба и услуге је 45 дана. У Словенији је тај рок 90 дана, а у многим земљама чланицама ЕУ, иако није законски ограничено, на наплату се не чека дуже од 30 дана - кажу у SWOT-у.

Предсједник Савјета извозника при Привредној комори РС и директор бањалучког предузећа "Целекс" Предраг Згоњанин каже да су потраживања предузећа у РС прошле године повећана за милијарду марака у односу на 2010. годину, што је најбољи показатељ неликвидности и проблема у којима се привреда налази.

- У Европи је то знатно другачије. Фирма која не плаћа своје обавезе на вријеме губи бонитет и банке на то не гледају благонаклоно. Потраживања су огроман проблем наше привреде, посебно за мале фирме - казао је Згоњанин.

Према његовим ријечима, дуг једног предузећа у дугове увлачи и остале, који се на тај начин увлаче у зачарани круг, из којег је јако тешко изаћи.

- Потраживања су знатно повећана, а истовремено је затворено много предузећа. То значи да је мањи број привредних субјеката повећао неликвидност, што је још један показатељ да је стање алармантно - нагласио је Згоњанин.

ЕУ

Према подацима Евростата најлошија земља ЕУ по наплати потраживања је Литванија, која има дупло бржу наплату од БиХ, односно рок је 53 дана, док је најбоља Данска, у којој се наплата обавља за 17 дана и она има чак шест пута ефикаснију наплату од БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана