Привреду чека постепени опоравак

Данијела Бајић
Привреду чека постепени опоравак

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона и проблеми које је са собом донијела задали су велики ударац привреди Српске, коју упркос томе у наредне три године очекује постепени опоравак.

Како је наведено у Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период 2021-2023. године, који би по хитном поступку сутра требало да се нађе пред посланицима Народне скупштине РС, опоравак привредног раста се може очекивати по стопама 2,6, те 3,2 и три одсто респективно, а као резултат опоравка домаће тражње, постепеног опоравка извозне тражње и позитивног ефекта инвестиција.

У овом документу истакнуто је да ће очекивани раст привредне активности у земљама окружења, иако нижег интензитета, омогућити позитивна кретања у спољнотрговинској размјени и одразиће се на раст индустријске производње, посебно прерађивачке, која је извозно оријентисана.

Опоравак се, како пише у приједлогу овог програма, може очекивати и у енергетском сектору.

- Раст индустрије омогућава већа улагања, као и повећање  запослености, а то ће уз раст личних примања омогућити раст домаће потрошње. Планирана инвестициона улагања би, такође, требало да допринесу укупном привредном расту - наводи се у документу.

У сљедеће три године, како пише, биће настављене иницијативе и реформски процеси који су започети у претходном времену.

- Ријеч је о комплексним и опсежним вишегодишњим реформским процесима, чије спровођење ће допринијети реализацији главних циљева политика Владе РС датих у седам приоритетних области, а које су дефинисане након идентификације кључних препрека за конкурентност и инклузивни раст - објашњено је у приједлогу овог програма.

Структурне мјере односе се на реформу тржишта енергије и транспорта, реформу тржишта електричне енергије, пољопривреду, индустрију и услуге, унапређење конкурентности пољопривреде, шумарства и водопривреде, те пословно окружење и смањење неформалне економије.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић истакао је за “Глас Српске” да је због вируса корона и могућег новог “закључавања” тешко предвидјети кретања у 2021. години.

- Вјерујем да ће, ипак, догодине бити опоравка у привреди. Показало се да, прије свега прерађивачка индустрија у Српској, има одређену кондицију, а њен опоравак је већ видљив - рекао је Ћорић.

Додао је да је Привредна комора РС надлежнима још у септембру доставила приједлоге мјера које ће дати најбоље ефекте у наредном периоду.

- Том приликом смо изразили потребу за већим степеном сарадње свих чинилаца друштва, како бисмо заједно приступили овом проблему. Оно што је Влада препознала међу првим приоритетима јесте да направимо конкурентну привреду. То значи да се наша привредна друштва оспособе, набаве квалитетну опрему, технолошки издигну и слично - казао је Ћорић.

Активности       

Идентификовање привредних дјелатности, утврђивање критеријума за додјелу подршке, проналазак стратешких партнера, приватизација привредних друштава са већинским и 100 одсто државним капиталом и мапирање само се неке од планираних активности у 2021. години у прерађивачкој индустрији, а које су обухваћене Приједлогом програма економских реформи РС за период 2021-2023. године. Такође, међу кључним активностима у овој области су и измјене Закона о техничким прописима и њихово усаглашавање са законодавством ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана