Привредник остао без дозволе за рад

Марина Чигоја
Привредник остао без дозволе за рад

Бањалука - Комисија за хартије од вриједности РС одузела је дозволу за рад Друштву за управљање инвестиционим фондовима "Привредник", које је управљало фондом "Привредник инвест".

"Привредник" је остао без дозволе 30. октобра након што је спроведена контрола да ли испуњава услове за пословање, у току које је, између осталог, Комисија за хартије од вриједности утврдила да није ликвидно и солвентно.

- Друштво ради у условима лоше ликвидности са немогућношћу измирења текућих обавеза насталих, прије свега, финансирањем дугорочних финансијских пласмана краткорочним позајмицама - наведено је у записнику Комисије за хартије од вриједности о ванредном надзору у "Привреднику".

Комисија је утврдила и да је друштво пропустило да пријави промјену акционара насталу ликвидацијом "Балкан Ре" из Љубљане. У записнику је наведено и да је управа "Привредника" половином јуна предложила фонду "Привредник инвест" споразумни раскид уговора о управљању, наводећи да дуже вријеме послују у условима лоше ликвидности и да не могу да покрију своје трошкове. Надзорни одбор "Привредник инвеста" је 27. августа изабрао "Полару инвест" за друштво које ће управљати тим фондом. Комисија за хартије од вриједности утврдила је, међутим, да је "Привредник" у вријеме док је трајала процедура за избор новог друштва за управљање реализовао значајне трансакције са имовином "Привредник инвеста".

- Комисија за хартије од вриједности је забранила "Привреднику" да располаже имовином фонда "Привредник инвест" након што је уочила да је од 26. августа до 11. септембра ове године "Привредник" реализовао значајне трансакције имовином овог фонда на Бањалучкој и Сарајевској берзи, док у претходна три мјесеца није било никаквих трговина за рачун "Привредник инвеста". С обзиром на значајну вриједност спроведених трансакција, Комисија је с циљем спречавања штетних посљедица донијела одлуку о забрани располагања имовином да би потом и одузела дозволу Друштву за управљање инвестиционим фондовима "Привредник" - наведено је у рјешењу Комисије за хартије од вриједности.

У Друштву за управљање инвестиционим фондовима "Привредник" нисмо успјели добити коментар у вези са одлуком Комисије за хартије од вриједности. Ни у фонду "Привредник инвест" нисмо могли добити информације да ли ће и какве потезе повући због штетног дјеловања друштва "Привредник".

Раде само директор и менаџер

Комисија за хартије од вриједности установила је и да је "Привредник" кршио Закон о инвестиционим фондовима, јер унутрашња организациона структура друштва не обезбјеђује правилно управљање инвестиционим фондом.

- У друштву су запослени само директор и инвестициони менаџер. Не постоји интерни акт који јасно дефинише процес рада и разграничење задужења и одговорности појединих организационих јединица, нити разграничења задужења и одговорности запослених којих у овом случају и нема довољно - навела је Комисија за хартије од вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана