Привредницима лакше до кредита

Тања Шикањић
Привредницима лакше до кредита

БAЊAЛУКA - Гарантни фонд РС спреман је да пословним банкама издаје гаранције за 50 одсто од одобрених кредита за привреду, како би домаћи привредници што лакше могли доћи до новца.

Ово је рекао директор Гарантног фонда РС Младен Ковачевић на презентацији под називом "Промоција доступних извора финансирања за мала и средња предузећа", која је јуче одржана у Привредној комори РС.

Он је додао да је Влада РС прошле седмице донијела Правилник о гарантним кредитним линијама Гарантног фонда РС који ће током ове седмице бити објављен у "Службеном гласнику РС", те да ће осмог дана од његовог објављивања, бити расписан конкурс пословним банкама да прате гарантну кредитну линију Гарантног фонда РС.

- Тај конкурс ће трајати седам дана, јер су пословне банке већ упознате са активностима Гарантног фонда - рекао је Ковачевић.

Он је објаснио да ће Гарантни фонд издавати гаранције до 50 одсто за одобрена средства за оне привредне субјекте који буду имали добар развојни програм.

- Тај програм треба да садржи добар бизнис план, који подразумијева проширење постојеће производње, формирање новог производа и запошљавање нових радника - рекао је Ковачевић и додао да очекује велику заинтересованост за праћење Гарантног фонда.

Руководилац сектора за маркетинг Инвестиционо-развојне банке РС Игор Бајић је оцијенио веома значајним овакво учешће Гарантног фонда РС у кредитирању привреде, те додао да су се привредници веома често жалили на то да не могу да обезбиједе потребан колатерал који банке траже.

- Сада се ту појављује Гарантни фонд, који ће олакшати привредницима да дођу до средстава, јер ће корисници имати мање проблема око колатерала, а и банке ће бити суочене са мањим ризиком приликом кредитирања - истакао је Бајић. 

Он је додао да вриједност кредитних линија ИРБ РС кроз све облике пласмана тренутно износе 734 милиона КМ.

- ИРБ РС је до сада за привреду пласирала укупно 430 милиона КМ кредитних средстава - подсјетио је Бајић.

Трговине

Предсједник Aсоцијације самосталних трговинских радњи Бањалука Богдан Марјановић је истакао да ће на овај начин приступ средствима бити много лакши, јер постоје гаранције Српске.

- Ми смо веома заинтересовани за ова средства, јер на бањалучкој регији снабдијевамо све бањалучке трговине, те су нам обртна средства јако битна - рекао је Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана