Привредници траже нижу царину за репроматеријал

Марина Чигоја
Привредници траже нижу царину за репроматеријал

Бањалука - Привредна комора РС упутила је министру спољне трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу иницијативу за продужење одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа за увоз одређене робе до краја 2016. године.

У Привредној комори РС истакли су да је примјена ове одлуке дала изузетно добре резултате у сектору производње обуће.

- Поједине фирме имале су повећање налога од партнера, раст броја запослених и проширење капацитета. Неке од њих су започеле и производњу сопствене робне марке, што је у овим изузетно тешким условима привређивања велики искорак - казали су у Привредној комори наглашавајући да је веома важно да одлука буде продужена до краја године како би предузећа обезбиједила континуитет производње под истим условима.

Одлука о суспензији царинских стопа највећи значај има за обућарску и електроиндустрију, јер су високе царинске стопе које привредници плаћају при увозу репроматеријала који није из ЕУ изједначене са стопама које се примјењују при увозу исте робе у ЕУ. Посебан проблем имали су обућари који су приликом увоза ђонова из земаља које нису чланице ЕУ плаћали царину од 15 одсто, док намет за њихове партнере у ЕУ за исти ђон износи три одсто.

Технички директор бањалучке Фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић каже да би ова одлука морала бити трајна, јер произвођачи не могу сваке године проживљавати исту неизвјесност.

- Морамо планирати производњу за пет година унапријед, а не од године до године и да зависимо од тога да ли ће неко продужити одлуку. Зашто бисмо ми плаћали пет пута вишу царину него наши партнери из ЕУ када у БиХ нема ниједна фабрика која се бави производњом репроматеријала - казао је Умичевић.

Истакао је да могу набавити репроматеријал и у земљама западне Европе, али да је он много скупљи него на Далеком истоку.

- Ако купујемо у Европи, онда нам не помаже ни нижа царина. Када одемо на Далеки исток, онда плаћамо пет пута вишу царину него наши партнери у ЕУ - истакао је Умичевић.

Директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић каже да је невјероватно да сваке године морају молити да њихов статус буде изједначен са привредницима из ЕУ.

- Апсурд је да произвођач из Њемачке при увозу ђона из Кине плаћа царину три одсто, а ми за исти ђон плаћамо 15 одсто. Било би логично да је обрнуто, али није и због тога ми нашим партнерима морамо слати оправдања и извињавати им се што је то код нас тако. Крајње је вријеме да се господа у Савјету министара БиХ уозбиљи и почне да води рачуна о привреди - казао је Пазуревић.

Домаћа производња

Маринко Умичевић је рекао да домаћи обућари више не могу радити само лон послове, односно послове дораде, већ морају почети да праве своје ципеле.

- "Бема" је почела са производњом својих ципела и планирамо да их у наредној години понудимо на западном тржишту. Морамо се много озбиљније бавити домаћом производњом. У БиХ је 95 одсто обуће из увоза, а БиХ је пета земља у Европи по извозу обуће - нагласио је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана