Привредници очекују ниже царинске стопе

Марина Чигоја
Привредници очекују ниже царинске стопе

Бањалука - Савјет министара БиХ требало би данас да продужи одлуку о привременој суспензији и смањењу царинских стопа за увоз одређене робе до краја 2016. године.

Одлука о суспензији царинских стопа највећи значај има за индустрију обуће и електроиндустрију јер се њоме високе царинске стопе које привредници плаћају при увозу репроматеријала изван ЕУ смањују и изједначавају са стопама које се примјењују при увозу исте робе у земље ЕУ. Различите царинске стопе највећу главобољу задавале су обућарима јер су при увозу ђонова из земаља које нису чланице ЕУ без ове одлуке плаћали царину од 15 одсто, док је за њихове партнере у ЕУ за исти ђон царинска стопа три одсто.

О продужавању одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа, која ће данас бити разматрана на сједници Савјета министара БиХ, привредници из РС и ФБиХ јуче су разговарали са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем. Он је изразио наду да ће Савјет министара продужити важење одлуке и за идућу годину и на тај начин помоћи привреди.

- Желимо да и даље стимулишемо домаћа извозно оријентисана предузећа и да подижемо њихову конкурентност тако што ћемо им омогућити повољније услове за набавку репроматеријала - рекао је Шаровић и додао да одлука обухвата 54 тарифне ознаке за фирме које се баве текстилом, обућом и кожом.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истакао је да привредници очекују да ће одлука бити усвојена на сједници Савјета министара и додао да је она допуњена са још 20 тарифних ознака које се односе на производе из области металске, електро и обућарске индустрије. Казао је да је остављена могућност да половином године буде проширена и новим тарифама.

- С обзиром на то да привредници који већ користе ову одлуку шире производњу и набављају нове врсте репроматеријала, ми ћемо већ на прољеће упутити иницијативу да буде проширен списак тарифа на које се одлука односи - рекао је Благојевић.

Он је истакао да је одлука дала изузетно добре резултате, посебно у сектору производње обуће.

- У појединим фирмама дошло је до повећања броја запослених и проширења производних капацитета. Поједине фабрике обуће су започеле и производњу властите робне марке, што је у овим изузетно тешким условима привређивања велики искорак - рекао је Благојевић.

Пад прихода

Мирко Шаровић је истакао да су након доношења одлуке о смањењу или суспензији царинских стопа за одређене производе буџетски приходи смањени за око три милиона КМ.

- Много важнија је вишеструка корист коју примјеном одлуке остварују домаћа извозно оријентисана предузећа - истакао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана