Привредници још чекају гарантни фонд

Марина Чигоја
Привредници још чекају гарантни фонд

БAЊAЛУКA - Иако је Народна скупштина Републике Српске у мају усвојила Закон о гарантном фонду РС, у Министарству финансија РС кажу да није познато када би фонд требало да буде основан.

Оснивач гарантног фонда требало би да буде Република Српска, сједиште ће имати у Бањалуци, а 30 милиона марака основног капитала биће обезбијеђено из Развојног програма РС.

Привредници се надају да ће заживљавањем фонда бити омогућен лакши приступ кредитним средствима комерцијалних банака и других финансијских институција у РС.

У Привредној комори РС наглашавају да ће гарантни фонд од посебне користи бити оним привредницима који немају довољно имовине којом би могли да гарантују за кредите код комерцијалних банака, а који имају услове за запошљавање нових радника.

- Многа предузећа имају проблем због неуређених земљишно-књижних права, због чега нису у могућности да обезбиједе колатерал који тражи банка за одобрење кредита. Због тога се јавља потреба за подршком тим предузећима док се не уреде земљишно-књижна права, а гарантни фонд би овдје требало да пружи подршку - казали су у Привредној комори РС.

Додају да ће формирање гарантног фонда РС очувати и побољшати ликвидности домаће привреде.

Законом о гарантном фонду предвиђено је да фонд неће издавати гаранције за финансирање увозно оријентисане трговине, угоститељства, игара на срећу и кредите који служе за отплату раније одобрених негарантованих кредита и финансијских обавеза предузетника.

Елементи које ће фонд посебно узимати у обзир приликом издавања гаранција су кредитни ризик, бонитет предузетника, инструменти обезбјеђења и учешће банке у покрићу ризика.

Почетне активности

У образложењу Закона о гарантном фонду наводи се да ће фонд издавањем гаранција значајно допринијети развоју почетних пословних дјелатности, помоћи ће младим предузетницима, те пројектима који доприносе запошљавању и очувању радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана