Привредници и јавни сектор пребили рекордних 20,87 милиона КМ: Посљедња шанса најбоље искоришћена

Милијана Латиновић
Привредници и јавни сектор пребили рекордних 20,87 милиона КМ: Посљедња шанса најбоље искоришћена

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор “пребили” су на посљедњој мултилатералној компензацији 20,87 милиона марака обавеза и потраживања, што је рекордан износ у овој години, показује прелиминарни извјештај Бањалучке берзе.

Према подацима објављеним на интернет страници берзе, обавезе и потраживања компензовало је 508 учесника, који до сутра до 15 часова могу исправљати прелиминарне извјештаје.

Адријана Цвијетић из Бањалучке берзе истакла је за “Глас Српске” да је за ову компензацију био пријављен више од 621 милиона марака обавеза и потраживања.

- Крај је године и то је вријеме када сви настоје поравнати рачуне. Доста обавеза и потраживања је компензовао јавни сектор - рекла је Цвијетићева. Додала је да међу учесницима има и предузећа из ФБиХ. Од нешто више од 300 компанија из тог ентитета регистрованих у систему на овој компензацији обавезе је пријавило 105 предузећа.

- Оно што је изузетно важно за све ове године од када је успостављен систем компензација јесте да ниједном није било грешке, ниједна пријава послије извјештаја да нешто није у реду и корисници су задовољни. На почетку је био проблем то што наше компаније послују са партнерима из ФБиХ и нису проналазили начин како да с њима ријеше обавезе и потраживања, а онда су и тамошње фирме почеле да се пријављују у систем, тако да се сада затварају и те обавезе - појаснила је Цвијетићева.

Нагласила је да се акценат ставља на то да се у систем укључи и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, јер би у том случају компензације биле далеко веће.

Истакла је да је берза упутила Влади РС приједлог одлуке да и у идућој години буде организовано шест компензација и додала да ће у јануару бити позната коначна одлука.

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас” да се овај пројекат показао оправданим и додао да с обзиром на то да су у првим годинама компензовани велики износи, охрабрује податак да је децембарска компензација рекордна у овој години.

- То значи да компензација има будућност и у условима када је ликвидност привреде под знаком питања, а под знаком питања је увијек, без обзира на то колико добро радили или не, овакав начин затварања обавеза и потраживања добро дође - истакао је Ћорић.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Прва компензација одржана је у октобру 2015. године. Привредници и јавни сектор до сада су компензовали нешто више од милијарду марака обавеза и потраживања.

Налог за плаћање

Адријана Цвијетић је рекла да Бањалучка берза ради на увођењу налога за плаћање, који би такође био дио система мултилатералне компензације.

- Увођењем тога дужници би давали налоге повјериоцима да ће им исплатити одређен износ на одређен датум - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана