Привредници и јавни сектор дугове рјешавају на крају године

 Милијана Латиновић
Привредници и јавни сектор дугове рјешавају на крају године

БАЊАЛУКА - У децембарској мултилатералној компензацији привредници и јавни сектор у Српској компензовали су више од 15 милиона марака обавеза и потраживања, односно највећи износ ове године, чиме је укупан овогодишњи резултат премашио 75 милиона марака.

Према прелиминарним резултатима објављеним на интернет страници Бањалучке берзе, на посљедњој компензацији 434 учесника компензовала су 15,7 милиона марака обавеза и потраживања.

- Учесници могу до сутра до 15 часова исправљати прелиминарне извјештаје - наведено је на страници Берзе.

У Бањалучкој берзи оцјењују за “Глас Српске” да је ова компензација била релативно успјешна.

- Увијек се показује да крајем године привредни субјекти и јавни сектор пријављују више обавеза и потраживања. На овај начин рјешавају проблем неликвидности - истакли су у Берзи нагласивши да је од успостављања овог система 2015. године до данас компензовано више од милијарду марака обавеза и потраживања.

Додају да је у систему регистровано и око 300 учесника из ФБиХ који пријављују обавезе и потраживања, а на овој посљедњој компензацији учествовало је њих 13.

- Систем је оправдао своје постојање, а у наредном периоду радићемо на његовом унапређењу. Позивамо све привредне субјекте и јавни сектор да користе ову могућност јер на тај начин смањују неликвидност читавог финансијског система Републике Српске  - рекли су у Берзи.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић рекао је за “Глас” да су сви ови подаци индикатор да и даље нисмо економски стабилни.

- Ако неко није у стању да сервисира настале обавезе, мора да се запита какав му је рејтинг. Компензације су срећна околност, али несрећна чињеница. Да су сва предузећа “здрава” и на вријеме сервисирају своје обавезе, не бисмо на крају године долазили у ситуацију да пребијамо дугове. Сви желимо сада да имамо чист завршни рачун на крају, а томе је требало да тежимо у току пословне године - истакао је Пазуревић.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

Најбољи резултат постигнут је 2017. године, када су се привредници и јавни сектор растеретили за нешто више од 195 милиона, док је најлошији резултат остварен лани, када је пребијено 94,5 милиона КМ.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе Републике Српске.

Само двије године касније закон је претрпио измјене да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана