Привредни гиганти повлаче средства из еврозоне

Агенције
Привредни гиганти повлаче средства из еврозоне

Брисел - Нафтна компанија “Ројал Дач Шел” скида слободна средства са банкарских рачуна еврозоне у покушају да умањи опасност од европске дужничке кризе, а многе друге компаније спремају се да учине исто - упозоравају економски аналитичари, преносе агенције.

Финансијски директор “Ројал Дач Шела” Сајмон Хенри сматра да ће компанија искористити свој капитал у размјеру од 15 милијарди долара или за куповину облигација Министарства финансија САД, или ће га смјестити у америчке банке.

Ако за “Шелом” крену и други гиганти европског бизниса, то ће довести до увећања вриједности кредита у еврозони, наводи “Тајмс”.

О озбиљности ситуације говори и чињеница да су банке САД већ почеле да смањују обиме кредитних операција у еврозони.

Америчке банке припремају се за распад еврозоне и покушавају да заштите своје инвестицију у ЕУ, укључујући и правна средства.

Амерички банкари користе британске финансијске законе за прерачунавање кредитних уговора са европским компанијама.

На тај начин они покушавају да се осигурају у случају да се еврозона распадне - напомиње “Фајненшел тајмс”.

Банке са Вол-Стрита припремају за могући излазак групе земаља из еврозоне.

Оне смањују обим кредитних послова у еврозони и покушавају да се заштите од варијанти у којми би биле присиљене да се рефундирање кредита, издатих у еврима, изврши у драхмама или пезосима.

Британци, вјерни својој фунти, пажљиво прате шта се дешава и регуларно уносе корекције у свој план “евакуације”.

Што се тиче пребацивања корпоративних средстава из банака еврозоне на поузданије рачуне – тај процес ће вјероватно бити настављен.

Стручњаци сматрају да та чињеница ипак није разлог да се сви већ опросте од од еврозоне.

Међутим, познати бразилски економиста, професор Луис Карлос Бресер -Переира, сматра да би земље еврозоне требало да се врате националним валутама да би превазишле дужничку кризу.

Переира је бивши министар финансија Бразила из времена реструктуисања бразилског дуга касних 80-их година прошлог вијека.

Ако се инсистира на одржавању евра, вјероватноћа да дође до његовог колапса ће, на неконтролисан начин, расти из дана у дан - упозорава Переира за француске медије.

Он оцјењује да би такав распад еврозоне довео и до распада ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана