Привредна криза у РС продубиће се идуће године

Далиборка Секулић
Привредна криза у РС продубиће се идуће године

БAЊA ЛУКA - У свим земљама погођеним свјетском финансијском кризом, прво ће се укинути лакши облици потрошње као што су давања поводом новогодишњих празника, регреси, зимнице и на тај начин штедјети, а након тога ће доћи и до смањења плата.

Ово је за "Глас Српске" рекао директор републичке Aгенције за развој малих и средњих предузећа Никола Вукмировић.

Према његовим ријечима, ово ће се посебно одразити у Федерацији БиХ, јер они и иначе имају јако високу јавну потрошњу, јер имају већу администрацију од РС.

- Код сваке кризе и смањења трошкова, прво долази на ред  администрација, управа, школство и здравство, јер се код њих посљедице смањења плата најмање осјећају. Озбиљније прогнозе говоре да ће се привредна криза у РС, продубити тек идуће године, и да ће из мјесеца у мјесец стање бити лошије. Ефекти свјетске финансијске кризе кулминираће половином 2009. године - објаснио је Вукмировић

У већини предузећа у РС у изради су, или се већ примјењују планови штедње.

Портпарол бањолучке "Тржнице" Наташа Баштинац, каже да је план штедње ове фирме у изради и да се примања запослених за сада неће дирати, а тражиће се рјешење за смањење трошкова на другим мјестима. 

У предузећу "Водовод" Бања Лука, рекли су да се код њих план штедње већ примјењује.

- Нема говора о томе да ће се плате за сада смањивати, а након шестомјесечног обрачуна већ се примјењује план штедње - рекла је портпарол "Водовода" Aнђелка Велендечић.

Потпредсједник Привредне коморе Бања Лука Ранко Топић, казао је да плате запослених у привреди не би требале да се смањују, јер су оне већ изузетно ниске.

- Учешће плата у јавној потрошњи није пресудно јер износи око 12 одсто. Морају се наћи други начини да се спремно дочекају ефекти свјетске финансијске кризе. Рјешење би могло бити штедња горива и производног материјала - рекао је Топић.

"Стезање каиша"

Стручњаци најављују да ће бити потребно преливање из административног у производни сектор, те преливање из јавне потрошње у инвестициону, а "стезање каиша" је неминовно, поготово за непродуктивне дјелатности.

Пад стандарда и отпуштање радника биће процесуално због изолованости из свјетских привредних и финансијских токова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана