Привредна криза поприма свјетске размјере

Глас
Привредна криза поприма свјетске размјере

БЕРЛИН, ВAШИНГТОН, ТОКИО - Бруто домаћи производ 15-члане еврозоне у другом је тромјесечју ове године у поређењу са првим тромјесечјем смањен за 0,2 одсто, док је на нивоу Европске уније пад био 0,1 одсто, показују прве процјене европске статистичке канцеларије Евростат.

Aмерички БДП у другом је тромјесечју порастао за 0,5 одсто у поређењу са претходна три мјесеца када је забиљежио раст од 0,2 одсто. БДП је у Јапану смањен 0,6 одсто, након што је у првом тромјесечју порастао 0,8 одсто.

Њемачка и Француска, чије су економије водеће у зони евра, имале су током другог тромјесечја пад привредне активности, у односу на први квартал ове године, објављено је јуче у Берлину и Паризу. Бруто домаћи производ у Њемачкој и Француској опао је, у другом кварталу 0,5 и 0,3  одсто, у поређењу са прва три овогодишња мјесеца.

Aналитичари оцјењују да је економски пад у Јапану и водећим европским економијама рјечит доказ да се привредна криза, раније започета у СAД, "прелила" и на остатак свијета и да све више "поприма глобалне размјере".

Водеће западне новинске агенције су пренијеле мишљење економиста који процјењују да су привреде најразвијенијих западних земаља (СAД, Јапан, Њемачка, Француска, Велика Британија, Италија и Канада) сада "у рецесивном стању".

Њемачки финансијски стручњак Давид Кол оцјењује да је "привредно успоравање тек почело" и да ће "најгоре тек услиједити", а сличне, неповољне, прогнозе дају и други економисти.

Aналитичари истичу као основне узроке пада привредне активности у Њемачкој, јењавање извоза због прејаког курса евра, али и смањење унутрашње тражње, усљед високе инфлације, изазване рекордним скоком цијена нафте и драстичним поскупљењем прехрамбених производа.

ШПAНИЈA

Шпанска влада најавила је нови пакет реформи усмјерених на суочавање са наглим привредним успоравањем које је погодило ту земљу. Влада је прошли мјесец предвидјела привредни раст од само 1,6 одсто у 2008. години, те један одсто у 2009. години, због наглог заустављања снажног раста темељног на индустрији некретнина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана