Привредна комора РС : Повезивање пута за трећа тржишта

Ж. К.
Привредна комора РС : Повезивање пута за трећа тржишта

Бањалука - Регионално повезивање кроз које ће се јачати конкурентност на трећим тржиштима представља кључ за повећање извоза фирми које послују у земљама слива ријеке Саве.

Закључено је то на сједници Форума предсједника 17 подручних привредних комора Економске регије у сливу ријеке Саве одржаном јуче је у Подручној Привредној комори Бањалука. Пројектом регионалног привредног повезивања започетим 2007. године отвара се прилика за извоз на европско тржиште које акценат ставља више на регионалну, а мање на међудржавну сарадњу.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да ће заједничко учешће омогућити фирмама да конкуришу у пројектима које финансира Европска банка за обнову и развој.

- Колико је ова сарадња значајна показује податак да сам бањалучки регион чини око 60 одсто економије РС. Сматрам да је ово велика шанса за привреду, а највише за пољопривреду и прерађивачку индустрију - каже Рачић.

Предсједник Жупанијске привредне коморе Сисак Борис Месарић сматра да се спектакуларни резултати не могу очекивати преко ноћи.

- Извоз нема алтернативу за сва наша подручја. Сарадња комора није усмјерена на међусобну продају него на повезивање ради изласка на трећа тржишта - каже Месарић.

Пројектом “Повежи ме” планирано је креирање интернет странице и формирање регистра извозника како би се фирме заинтересоване за регионалну сарадњу могле информисати о активностима и раду свих подручних комора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана