Привредна друштва из Српске на сајму у Словенији

Агенције
Привредна друштва из Српске на сајму у Словенији

Горња Радгона - У Горњој Радгони, у Словенији, данас је отворен Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије “Агра”, на којем ће бити представљено око 20 привредних друштава из Републике Српске.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да се Српска на овој значајној привредној манифестацији представља на самосталном штанду.

“Захваљујући залагању Владе Српске и координисаним активностима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, те сарадњи са Привредном комором Српске, прерађивачка прехрамбена индустрија Српске представља се на самосталном штанду”, рекла је Голићева агенцијама.

Она је навела да на сајму, између осталих, учествују “Беладона” из Малог Блашка, “Фруктатрејд” из Дервенте, “Приједорчанка” из Приједора, “Љекобиље” из Требиња, “Адриа” из Бањалуке, “Сава” из Бијељине, те “Витаминка” из Бањалуке.

“Све ове компаније имају еколошке дозволе Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и неопходне сертификате за извоз производа на тржиште ЕУ. Сајам користимо и за промоцију свих потенцијала Српске”, додала је Голићева.

Она је нагласила да су са предсједником Словеније Данилом Тирком, који је отворио сајам, јутрос разговарали ресорни министри из више земаља.

“Разговарали смо о развоју привреде, усклађености закона из сегмента заштите животне средине са прописима ЕУ. Све колеге сам информисала и о тренутном стању у Српској када је ријеч о усаглашавању прописа са европским законодавством”, рекла је Голићева.

Она је напоменула да је приоритет Српске производња здраве хране.

Сајам “Агра” својевремено је заузимао значајно мјесто у бившој СФРЈ, те су представници сајма одлучили да ове године посвете посебну пажњу излагачима са простора бивше државе, а земље чланице ЕУ на овој манифестацији наступиће на заједничком штанду.

У понедјељак, 27. августа, у 13.30 часова, у Дворани два Помурског сајма биће организоване презентације потенцијала пољопривреде и прехрамбене индустрије Српске, те агроиндустријске зоне из Нове Тополе.

Осим Голићеве, у делегацији Владе Српске су и савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Миљан Ербез и шеф кабинета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Маја Балабан - Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана