Привреда тражи реформе

Агенције
Привреда тражи реформе

Бањалука - Учесници конференције о лидерству у бизнису, која је јуче одржана у Бањалуци, истакли су да сви нивои власти треба да наставе са спровођењем реформи како би био побољшан пословни амбијент.

На скупу чији је организатор Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ разматрани су изазови и прилике за локално пословно окружење у процесу приближавања тржишту ЕУ. Фокус скупа били су успјешни примјери у пословном сектору уз разматрање како социо-економско окружење утиче на пословне прилике, раст компанија и економски развој. Градоначелник Бањалуке Игор Радиојичић је истакао да је нова градска администрација већ много урадила на реструктурирању финансија, реорганизацији јавног сектора и побољшању пословног амбијента.

- То су уједно и приоритети локалних власти који морају бити компатибилни са оним што чине ентитетске и власти на нивоу БиХ. Било би добро да су ЕУ и њене чланице кроз подршку више видљиве у овим процесима - сматра Радојичић.

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк је рекао да је веома важно да буде настављено спровођење Реформске агенде и подсјетио да се највећи дио економских реформи одвија на нивоу ентитета, те да је послије годину и по њеног спровођења урађена половина посла. Директор бањалучке фирме "Крајина клас" Саша Тривић рекао је да није лако пословати у БиХ што потврђује и податак да нема превише страних инвестиција. Он сматра да је Реформска агенда потребна БиХ, али и веће подстицајне мјере јер је у технолошком заостатку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана