Привреда тоне све дубље, цијене расту

Марина Чигоја
Привреда тоне све дубље, цијене расту

Бањалука - Негативни трендови у привреди БиХ и даље се настављају, а огледају се прије свега у паду индустријске производње и запослености, те повећању цијена и трговинског дефицита.

У Информацији о кретању макроекономских показатеља БиХ за осам мјесеци ове године коју је урадила Дирекција за економско планирање БиХ наводи се да је пад из првог тромјесечја највјероватније настављен и у другом, иако нешто слабијим интензитетом.

У првих осам мјесеци БиХ је забиљежила пад индустријске производње од шест одсто у односу на исти период претходне године.

- Иако тренд слабљења индустријске производње није заустављен у потпуности, током августа је дошло до благе стабилизације производних процеса у БиХ. Aко се посматрају показатељи на мјесечном нивоу пад индустријске производње у августу ове године је преполовљен и износио је три одсто у односу на август претходне године - наводи се у информацији.

Пад укупног обима индустријске производње забиљежен је због смањења обима производње у рударству од 6,7 одсто и у сектору за производњу струје од више од одсто у односу на исти мјесец претходне године.

Број незапослених особа у БиХ у августу је повећан за 2,8 одсто и на крају августа износио је 541.401.

- Најчешћи разлог пријављивања на заводе за запошљавање је и даље прекид радног односа. С друге стране, број запослених биљежи смањење. Запошљавање у области приватног сектора је најтеже - наводи се у информацији.

Додаје се да су слабљење куповне моћи, али и смањење обима послова само неки од разлога отпуштања радника.

- У грађевинарству у јулу 2012. године број запослених је смањен за 7,5 одсто у односу на исти период прошле године, у трговини на велико и мало за  2,7 одсто, док је у угоститељству смањен за 1,7 одсто - истиче се у информацији и додаје да је све то утицало на раст административне стопе незапослености у БиХ која тренутно износи 44 одсто.

За првих осам мјесеци извоз из БиХ је износио 5,1 милијарди КМ и у односу на исти период прошле године дошло је до пада од 4,5 одсто. Увоз је у овом периоду износио десет милијарди КМ и у поређењу са првих осам мјесеци прошле године дошло је до благог раста 0,2 одсто. Трговински дефицит за првих осам мјесеци ове године достигао је 4,8 милијарди КМ и у поређењу са прошлом годином већи је за 5,8 одсто.

У БиХ је у првих осам мјесеци забиљежена инфлација од два одсто, док су цијене у августу биле веће за 1,8 одсто у односу на август 2011. Највећи утицај на развој инфлације током августа је имала категорија саобраћаја.

Плате

Просјечна нето плата у БиХ у јулу је износила 827 КМ и већа је за 1,7 одсто у поређењу са истим мјесецом 2011. године.

У јулу 2012. године најмање су зарадили запослени у грађевинарству и угоститељству, док је највећа плата у сектору финансијског посредовања.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана