Привреда суочена с растућим ризицима

Глас Српске
Привреда суочена с растућим ризицима

ЏЕКСОН ХОЛ - Свјетска привреда суочена је с растућим ризицима, указала је директор Међународног монетарног фонда Кристин Лагард.

Она је позвала централне банке да држе каматне стопе ниско и да разматрају и предузимање "неконвенционалних" корака да би заштитиле глобални опоравак.

Лагардова је упозорила да је свјетска економија суочена са растућим ризицима и да има мање могућности за мјере подршке него раније.

Ипак, каже Лагардова, постоје рјешења и одлучно дјеловање помогло би да се "распрше сумње".

- Свјетска привреда наставиће да расте, али још не довољно. Почело је суочавање са неким од главних разлога за кризу 2008. али не на адекватан начин - рекла је Лагардова у говору на економском форуму у Џексон Холу у СAД.

Она је истакла да су ризици повећани због погоршања повјерења и растућег осјећања да политички званичници немају одлучност, или једноставно немају вољу да доносе потребне одлуке. Лагардова је додала да се тако ризикује да се поремети крхки економски опоравак.

У Европи државе треба да ријеше проблем свог дуга и прије свега треба "хитно рекапитализовати банке", што је по мишљењу Лагардове "кључно да се прекине ширење заразе" на друге земље.

Она је такође позвала америчке политичаре да предузму агресивније кораке да стимулишу привреду и ублаже кризу у стамбеном сектору.

Обама и Меркел

Aмерички предсједник Барак Обама и њемачки канцелар Aнгела Меркел сложили су се у телефонском разговору да је потребна "заједничка акција" за подстицање свјетског привредног раста и отварање радних мјеста.

- Два лидера су се сложила о значају заједничке акције, укључујући акцију кроз Г20 да би се суочило са садашњим економским изазовима и подстакао раст свјетске привреде и отварање радних мјеста - наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Обама треба у септембру да објави мјере за подстицање запослења и смањење буџетског дефицита у СAД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана