Привреда стагнира, цијене настављају раст

Марина Чигоја
Привреда стагнира, цијене настављају раст

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је прогнозу раста економије БиХ у овој години, тако да сада очекује стагнацију, док у идућој години прогнозира раст од један одсто.

У прошлом издању извјештају, који је објављен у јесен прошле године, ММФ је за 2012. годину прогнозирао раст БиХ од три одсто, док су за потрошачке цијене предвидјели пораст од 2,5 одсто.

У најновијем извјештају ММФ прогнозира да ће потрошачке цијене у БиХ порасти за 2,2 у овој односно за 2,1 одсто у идућој години.

- БиХ је у прошлој години остварила раст бруто домаћег производа (БДП) од 1,7 одсто - наводи се и извјештају ММФ-а.

Када је ријеч о земљама у региону, ММФ прогнозира да ће Србија у овој години остварити привредни раст од 0,5 одсто, али да ће и цијене бити веће укупно за 4,1 одсто.

Према њиховим процјенама, Србија ће сљедеће године имати раст од три одсто.

ММФ за Хрватску предвиђа пад БДП-а у 2012. години од 0,5 одсто и раст идуће године од један одсто, док би стопа инфлације истовремено требало да износи 2,2 односно 2,4 одсто.
Црна Гора ће 2012. остварити привредни раст од 0,2 одсто, а 2013. од 1,5 одсто, док би стопа инфлације требало да износи два односно 1,1 одсто, показују процјене ММФ-а.

Ова институција предвиђа да ће БДП Македоније у овој години порасти за два одсто, а 2013. године за 3,2 одсто, као и да ће стопа инфлације износити два одсто за обје године.

Једина чланица Европске уније међу бившим југословенским републикама, Словенија, у овој години ће забиљежити пад БДП-а од један одсто, али ће у 2013. остварити раст од 1,4 одсто. Стопа инфлације у Словенији ће износити 2,2 односно 1,8 одсто, прогнозира ММФ.

У регији Нове Европе, у коју ММФ сврстава и све земље бивше Југославије, очекује се економски раст од 1,9 одсто у 2012. и од 2,9 одсто у 2013. години.

За глобалну економију ММФ у 2012. години прогнозира успоравање раста на око 3,5 одсто, послије раста од приближно четири одсто у прошлој години. У 2013. години активности би требало поново убрзати па се очекује повратак на раст од приближно четири одсто. Међу главним разлозима успоравања глобалног раста у овој години у ММФ-у наводе слабу економску активност у другој половини 2011. године и у првим мјесецима ове године.

Еврозона

За седамнаесточлану еврозону ММФ и даље прогнозира благу рецесију у 2012. години, као посљедице дужничке кризе и општег губитка повјерења, утицаја раздуживања банака на реални сектор, као и утицаја фискалне консолидације, предузете због тржишних притисака.

Еврозона тако ове године може очекивати пад БДП-а од 0,3 одсто, послије чега би требао услиједити опоравак у 2013. години, уз прогнозирани раст по стопи од 0,9 одсто, показују редовне прољећне прогнозе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана