Привреда Српске порасла за 1,4 одсто

Марина Чигоја
Привреда Српске порасла за 1,4 одсто

БAЊAЛУКA - Бруто друштвени производ (БДП) Републике Српске у посљедњем кварталу 2010. године имао је позитивну стопу раста од 1,4 одсто у односу на исти период 2009. године, подаци су Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, у четвртом тромјесечју 2010. године највећи раст остварен је у области вађења руда и камена и то 11,3 одсто и производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом за 11 одсто.

- Позитивна стопа раста бруто додате вриједности забиљежена је и у трговини на велико и мало, прерађивачкој индустрији, угоститељству, у области саобраћаја, складиштења и комуникације - наводи се у извјештају Завода.

С друге стране, негативна стопа раста евидентирана је у три области, а највећи пад забиљежен је у грађевинарству, чак 17,2 одсто.

- У пољопривреди, лову и шумарству остварена је негативна стопа од минус четири одсто, док је у финансијском посредовању износила минус 0,1 одсто - наводи се у овом извјештају.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да је раст стопе БДП-а позитиван тренд, посебно у условима у којима се тренутно привређује.

- У Хрватској је овај проценат знатно нижи и креће се око нуле, док је у Србији раст приближно исти као наш, тако да је ово добар показатељ. С друге стране, четврти квартал је сам по себи период када су смањене економске активности - казао је Вукмирица.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да би РС цијелу прошлу годину могла да заврши са растом од између 0,5 и један одсто.

- Најбитније је да је заустављен пад. Најавом нових инвестиција овај раст требало би да буде настављен и у овој години. Планирани раст БДП-а у 2011. износи три одсто и мислим да је то најмање што морамо имати. Што прије морамо имати стопе раста од пет, шест па и седам одсто - казао је Јакшић.

У 2009. години Република Српска имала је пад БДП-а за око три одсто у односу на годину раније. БДП у 2009. години износио је 8,22 милијарде или 5.730 марака по становнику.

Грађевинарство

Вукмирица је истакао да је грађевински сектор у свим земљама забиљежио пад.

- С обзиром на то да је наше грађевинарство у великој мјери оријентисано на станоградњу, која је у протеклом периоду заустављена, тај пад сасвим је очекиван - нагласио је Вукмирица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана