Привреда Српске излази из рецесије

Снежана Тасић
Привреда Српске излази из рецесије

МРAКОВИЦA - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић истакао је да се крај 2009. године, прошла година и трендови који су присутни у овој години могу окарактерисати као излазак привреде Републике Српске из рецесије.

Ковачевић је истакао да је највећи допринос расту индустријске производње дало повећање производње у области вађења руде за 9,1 одсто.

- У структури бруто друштвеног производа највеће учешће има индустрија 15,8 одсто, и то прерађивачка 8,9 одсто, затим трговина 12,4 одсто, пољопривреда 10,7 одсто, те државна управа, одбрана и обавезно социјално осигурање 9,8 одсто - рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре послије сједнице Владе РС на Мраковици.

Он је додао да је сектор рударства, као најзначајнији носилац привредних активности у Српској, који је забиљежио пад од 13 одсто у 2009. години, имао раст од 8,7 одсто у 2010. години.

Он је нагласио да је Влада утврдила јавни интерес за додјелу концесија за детаљна истраживања угља на лежиштима Баљак, Делићи и Пељаве у општини Угљевик, што ће утицати на темпо изградње стратешке инвестиције Термоелектране "Угљевик три".

Ковачевић је истакао и да у РС мала и средња предузећа чине 99,5 одсто од укупног броја предузећа, тачније има их 14.546 и запошљавају 107.720 радника, односно 42 одсто од укупног броја запослених.

Он је додао и да је у протеклом периоду остварена производња електричне енергије од 6.174 гигават-часа, што је за 16 одсто више од ребаланса.

Влада РС донијела је одлуку о проширењу SARNET мреже на Медицински факултет Бањалука и Aкадемију наука и умјетности РС са закључком да се испита могућност да се у мрежу укључи и кампус.

Усвојен је и закључак о релативно брзом одржавању тематске сједнице Владе у сједишту Шумског газдинства "Сјемећ" у Рогатици о стању у шумама РС и усвајање пословног плана за 2012-2014. године.

Развојни програм

Влада је прихватила Информацију о реализацији пројеката који се финансирају из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма РС са стањем на дан 31. јул 2011. године и упутила је на разматрање у Народну скупштину РС.

Премијер РС Aлександар Џомбић рекао је да се економско-социјална компонента односи на инфраструктурна питања за шта је одобрено 266 пројеката у РС у вриједности 599,6 милиона КМ.

- По овим пројектима до сада је извршено плаћање у вриједности 503,7 милиона КМ, док је за економско-социјалну компоненту у РС расположиво 612 милиона КМ - истакао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана