Привреда РС порасла за 2,1 одсто

Марина Чигоја
Привреда РС порасла за 2,1 одсто

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у 2013. за 2,1 одсто у односу на претходну годину, објавио је Завод за статистику РС.

Позитивне стопе забиљежене су у већини дјелатности, а највећи раст је остварен у области пољопривреде, шумарства и риболова за 8,8 одсто и у прерађивачкој индустрији од 6,8 одсто. С друге стране у грађевинарству је забиљежен пад од 2,6 одсто, док је у пословању са некретнинама минус био 0,8 процената.

Према подацима Завода за статистику, раст БДП-а РС у првом кварталу прошле године износио је 1,9 одсто, у другом 2,4 одсто, у трећем 1,9, док је у четвртом тромјесечју забиљежен раст од два одсто у односу на исти период 2012. године.

Представници Привредне коморе РС су рекли да је позитивно што је забиљежен раст БДП-а.

- Позитивно је што је забиљежен раст, али то је још недовољно за снажнији опоравак привреде. Битна је и година са којом се пореде подаци, а знамо каква је била 2012. Ипак уз мјере које су најављене очекујем да позитивни трендови буду настављени и у овој години - нагласио је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић и додао да је за значајнији опоравак потребна стопа раста БДП-а од најмање четири одсто.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић је рекао да су позитивни помаци направљени, али да изостаје пуни ефекат.

- Позитивни помаци јесу направљени, али је проблем што није дошло до новог запошљавања и инвестиција. Да би се остварили значајнији резултати, стопе раста морају износити од пет до седам одсто - казао је Хасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана