Привреда РС ојачала за 1,7 одсто

Т. Ш.
Привреда РС ојачала за 1,7 одсто

БAЊAЛУКA - Бруто домаћи производ (БДП) РС у другом тромјесечју ове године имао је позитивну стопу раста од 1,7 одсто у односу на друго тромјесечје прошле године, чиме је настављен тренд позитивних стопа реалног раста, рекла је јуче директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић.

Она је истакла да је у другом тромјесечју ове године највећи реални раст остварен у областима вађење руда и камена за 14,2 одсто, прерађивачке индустрије за 8,9 одсто, финансијског посредовања за 7,1 одсто, те образовања за 3,7 одсто.

- Позитивна стопа раста бруто додате вриједности забиљежена је и у активностима у вези са некретнинама, изнајмљивања и пословне дјелатности за 3,2 одсто, саобраћаја за 3,1 одсто, те трговине на велико и мало за 2,9 одсто - додала је Чичковићева.

Према подацима Завода, бруто додатна вриједност реално је мања у областима производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом за 6,4 одсто, пољопривреде, лова и шумарства за 5,8 одсто, те грађевинарства за 2,4 одсто и угоститељства за 1,7 одсто.

Мјесечна инфлација је у августу ове године износила нула одсто, док је годишња инфлација посматрана у августу ове у односу на исти мјесец прошле године износила 3,9 одсто.

Робна размјена

Република Српска је у првих осам мјесеци ове године повећала извоз за 16,2 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз повећан за 13,6 одсто.

Обим робне размјене РС са иностранством у првих осам мјесеци ове године износио је више од 4,5 милијарди марака, од чега се на извоз односило 1,6 милијарди КМ, а на увоз више од 2,9 милијарди марака.

- Спољнотрговински дефицит у првих осам мјесеци ове године износио је 1,2 милијарди КМ, док је покривеност увоза извозом била 57,1 одсто - наводе у Заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана