Привреда Републике Српске конкурентна

Далиборка Секулић
Привреда Републике Српске конкурентна

БAЊA ЛУКA - "Бањалучка пивара", "Целекс ", "Витаминка" "Витинка" Козлук, Рафинерија уља Модрича позитивни су примјери предузећа која су своје пословање ускладила са одговарајућим међународним стандардима квалитета, која улажу у примјену нове технологије и иновације и тиме доприносе унапређењу конкурентности домаће привреде.

Казала је руководилац Центра за квалитет и развој у Привредној комори РС Оливера Радић.

Ова предузећа, каже Радићева, посебну пажњу посвећују квалитету производа у циљу задовољења све већих захтјева купаца и остваривања конкурентске предности.

- Понудити купцу нов производ који одговара његовим захтјевима и који превазилази његова очекивања за предузеће представља сигурну будућност - казала је Радићева.

Када је у питању анализа конкурентности једне земље, Радићева наглашава да Свјетски  економски  форум разматра више од 130 параметра конкурентности као што су степен макроекономске стабилности, степен развијености инфраструктуре, квалитет образовања неке земље  и друге.

Она сматра да су недовољна посвећеност унапређењу конкурентности и поремећаји на тржишту изазвани свјетском економском кризом један од разлога због којег БиХ није уврштена на листу најновијег "Годишњака свјетске конкурентности 2009".

- Привреда БиХ у условима либерализације тржишта сусреће се са све већим присуством конкуренције и то најчешће тржишних лидера. Остваривање конкурентске предности постала је економска нужност  и изазов за предузећа у БиХ и РС - додала је Радићева.

Она је истакла да се тренутно ради на изради стратегије за унапређење конкурентности на нивоу БиХ што је изузетно важно за унапређење конкурентности привреде БиХ.

Иновативност

Оливера Радић је истакла да су значајни и програми подршке  Владе предузећима за увођење стандарда, иновативности и примјене савремене технологије, као и програми подршке извозу. Привредна комора РС, истиче Радићева, с једне стране организује програме стручног и професионалног образовања за привреднике и пружа услуге увођења стандарда у циљу унапређења конкурентности привреде. Она сматра да БиХ предузетници треба више да раде на побољшању квалитета производа, унапређењу технологије и иновацијама производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана