Привреда региона затворена за свијет

Маријана Миљић
Привреда региона затворена за свијет

Бањалука - Све земље региона, осим Словеније, имају недовољно отворену привреду према свијету, због чега су и осјетљиве на шокове домаће тражње и имају ограничења раста и развоја, наведено је у компаративној анализи извоза земаља бивше СФРЈ, која је објављена на сајту "Макроекономија".

Додаје се да привреде земаља бивше СФРЈ нису спровеле ни технолошку модернизацију, како због ратова деведесетих, тако и због девастације привредних постројења и лоше приватизације.

- Највећи степен отворености привреде према свијету има Словенија, гдје извоз учествује у БДП-у са 48 одсто, док је Србија најзатворенија економија са 14,97 одсто учешћа извоза у БДП-у - наведено је у анализи.

Додали су да прехрамбена индустрија, и поред повољних услова,  ни код једне земље бивше СФРЈ не заузима значајно мјесто у извозу.

- Привреда БиХ има растућу тенденцију од 2007. године јер је  вриједност извоза порасла за око 40 одсто. Учешће извоза у БДП-у БиХ у 2011. години износило је 18,3 одсто - наведено је у анализи.

У БиХ је једино извоз нафтних уља у зони високе технологије, док су сви остали производи на ниским технолошким нивоима.

- БиХ је технолошки инфериорна извозна привреда јер се од 2007. до 2011. године у извозу није појавила ниједна  нова технолошки опремљена грана. Сав извоз концентрисан је  углавном на постојеће гране - наведено је у анализи.

И Хрватска има веома низак коефицијент отворености економије према свијету јер свега 15 одсто БДП-а остварује извозним активностима. Када је у питању Македонија, учешће извоза у БДП-у је 20,82 одсто у 2011.

Привреда Словеније је високо извозно оријентисана, јер се укупан извоз у тој земљи од 2007. до 2011. године кретао у просјеку око 27 милијарди долара, док је извоз лани премашио 28 милијарди долара.

- Извоз по становнику је био већи од 14 хиљада долара. У посљедњих пет година Словенија је имала значајан технолошки напредак - наведено је у анализи "Макроекономије".

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је за "Глас Српске" да су производи које Словенија извезе много веће вриједности него када је у питању извоз код осталих земаља региона.

- Производи високе базе прераде су у бившој СФРЈ произвођени у Словенији, због чега је учешће производа који се извезу у БДП-у сада највеће у Словенији. Такође, Словенија је мала земља, која има ограничено тржиште које је оријентисано на извоз - рекао је Павловић.

Реформисање привреде

У анализи је наведено да су земље бивше СФРЈ у економском погледу различите. Словенија је већ неколико година пуноправан члан ЕУ, док се Хрватска спрема да то постане већ идуће године. Остале четири земље су у знатном заостатку за евроинтеграцијама, али и у дубоком заостатку у реформисању привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана