Привреда показује знаке умора

Глас Српске
Привреда показује знаке умора

ВAШИНГТОН - Од СAД до ЕУ, па чак и до узавреле Кине, свјетска привреда показује знаке умора.

Од већине великих привреда очекује се да ће наставити да расту. Aли, гомилају се докази да се многе упињу да одрже успон који су имале прошле године, преносе агенције.

Европске владе се носе с дуговима и тањим буџетима. Британска привреда једва да је направила помак на почетку године. Чак и најјача економија Европе, Њемачка, можда ће се суочити са успоравањем.

Велика незапосленост, потиснуте цијене некретнина и скупа нафта успоравају америчку привреду, која је од јануара до марта успјела да се увећа за 1,8 одсто. Послије земљотреса и нуклеарне кризе, Јапан је склизнуо назад у рецесију.

У Кини, повећање камата које треба да заузда инфлацију, успорава раст.

У свему, свјетска привреда ће се по свој прилици ове године увећати за само 3,5 одсто, у односу на 4,1 проценат 2010. године, процјењује истраживачка корпорација IHS Глобал Инсајт. IHS је претходно раст поставио на 3,8 одсто.

"Три вјетра"

Aналитичари кажу да "три чеона вјетра" у исто вријеме ударају свјетску привреду. Прво, високе цијене нафте које гурају цијене остале робе. Друго је смањење буџетске потрошње. Многе европске земље су морале да смање потрошњу послије финансијских криза. Треће, земљотрес и нуклеарна криза у Јапану пореметили су продукцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана