Привреда не узима кредите ни послије смањења камата

Жељка Кокот
Привреда не узима кредите ни послије смањења камата

Бањалука - Вишак новца којим располажу банке и мањак добрих пројеката предузећа приморао је ове финансијске институције на додатно смањење каматних стопа привредном сектору, али ни то није помогло да буде значајније оживљено кредитирање као једног од извора развоја привреде.

Ефективна каматна стопа на краткорочне кредите на крају трећег тромјесечја износила је 6,41 одсто, што представља смањење од 1,81 одсто у односу на крај 2014. године. Цијена дугорочних зајмова износила је 7,49 одсто и мања је за 0,23 одсто у односу на крај 2014. године. Подаци Агенције за банкарство РС показују да се привредни сектор Српске у првих девет мјесеци прошле године задужио за 2,429 милијарди КМ, што је за око 40 милиона више у односу на крај 2014. године када је позајмљено 2,389 милијарди марака.

Осјетан пад каматних стопа на краткорочне кредите подстакао је раст тражње за том врстом зајмова од десет одсто, док је незнатан пад цијене дугорочних задужења смањио интересовање за кредитима на дуге стазе за три одсто.

- Банке у РС пласирале су у првих девет мјесеци 2015. године 983,92 милиона КМ или 17 одсто укупних краткорочних кредита и 1,446 милијарди или 25 одсто укупних дугорочних кредита - кажу у Агенцији за банкарство РС.

Директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић каже да је пословни амбијент у Српској веома неповољан и да су се на то надовезале високе каматне стопе на кредите привреди чији је потенцијал за задуживање веома сужен.

- Банке су прилично неповјерљиве према потенцијалним дужницима, јер су на тржишту присутне искључиво стране банке. Тренутно су донекле повољни само кредити које пласира Инвестиционо-развојна банка РС - каже Пазуревић.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић сматра да су банке снизиле каматне стопе покушавајући да пласирају вишак новца којим располажу.

- Проблем је што предузећа лоше раде, неликвидна су и мало је нових инвестиција па је самим тим и потражња за кредитима слаба. Такође је проблем и што су тренутне каматне стопе и поред пада превисоке и много више него у европским земљама - каже Дудуковић процјењујући да ће тренд пада каматних стопа на кредите привреди бити настављен и током ове године, јер је тешко очекивати да ће значајно порасти тражња за кредитима.

Расту доспјела потраживања

Доспјела потраживања привреде достигла су на крају трећег тромјесечја 2015. године 17,41 одсто укупних кредита одобрених том сектору и повећана су за 1,22 одсто у односу на крај 2014. године. Раст доспјелих потраживања упозорава на неопходност квалитетније анализе кредитне способности предузећа при одобравању кредита и потребу систематичнијег праћења редовног сервисирања кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана