Привреда корак изнад провалије

Марина Чигоја
Привреда корак изнад провалије

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) снизила је прогнозу привредног раста БиХ у 2013. години, процјењујући да ће умјесто 0,6 одсто раст износити свега 0,1 одсто, наводи се у најновијем извјештају, који је представљен на годишњој конференцији ЕБРД-а у Истанбулу.

ЕБРД је у јануарском извјештају прогнозирала да ће БиХ у овој години остварити привредни раст од 0,6 одсто.

Она процјењује да је БиХ у 2012. години остварила пад БДП од 0,5 одсто, док за 2014. годину прогнозира раст од 1,8 одсто.

- У прошлој години економија БиХ је показала неколико знакова своје виталности, иако је предвиђени раст у 2012. години био негативан, док су изгледи за ову годину мало бољи. Ипак, власти БиХ су показале посвећеност макроекономској стабилности, држећи се својих обавеза наведених у стенд-бај аранжману са Међународним монетарним фондом (ММФ), који је одобрен у септембру 2012 - наводи се у извјештају.

Када су у питању земље у окружењу, ЕБРД је побољшала прогнозу раста за Србију у овој години, са јануарских 2,1 одсто на 2,2 одсто. Ове године ЕБРД у Македонији предвиђа раст од 1,5 одсто, а Црној Гори један одсто. С друге стране, у текућој години прогнозира пад привредних активности у Хрватској од 0,3 одсто и Словенији од 2,5 одсто.

Према процјени ЕБРД југоисточна Европа ће имати умјерен раст од 1,4 одсто у 2013. години и 2,2 одсто у 2014. години, послије скромних 0,3 одсто у 2012. У извјештају се истиче да југоисточна Европа наставља да се суочава са озбиљним економским тешкоћама.

- Реформе у региону југоисточне Европе кочило је неповољно економско окружење и регион ће бити под утицајем проблема у зони евра, која је његово главно извозно тржиште. Ризици у финансијском сектору су такође значајни, с обзиром на висок ниво неквалитетних кредита у неколико земаља и могућност заразе од периферних економија еврозоне - истиче се у извјештају.

На годишњем засједању Одбора гувернера ЕБРД-а у Истанбулу учествовао је и министар спољних послова БиХ Златко Лагумџија, који се јуче састао са тимом ЕБРД-а задуженим за локалне пројекте и заштиту околине.

Прогнозе

ЕБРД је смањила процјену раста за ову годину за земље од централне Европе до Централне Азије и на Медитерану, у којима је ангажована, на 2,2 одсто, са јануарских 3,1 одсто.

Банка је позвала регион да хитно спроведе структурне реформе.

Смањењу прогнозе посебно је допринијело успоравање привреде у Русији и другим великим економијама, попут Пољске и Турске.

Процјене раста привреда земаља у региону у 2013.

Земље                                         БДП (%)

БиХ                                               0,1                  

Србија                                           2,2

Црна Гора                                     1,0

Македонија                                   1,5

Хрватска                                       - 0,3

Словенија                                     - 2,5

 

++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана