Привреда иде путем скромног опоравка

Марина Чигоја
Привреда иде путем скромног опоравка

Бањалука - БиХ је у првом овогодишњем кварталу имала раст економске активности који је заснован на повећању извоза и учинка реалног сектора, те благом повећању домаће тражње и увоза, наведено је у најновијој информацији Дирекције за економско планирање БиХ.

У анализи је наведено да раст извоза на годишњем нивоу, праћен повећањем прерађивачке индустрије у односу на четврти квартал прошле године, указује на јачање активности привреде. Међутим, када се пореди са првим прошлогодишњим кварталом, производња је забиљежила стагнацију, а како објашњавају у Дирекцији за економско планирање, разлог за то је изражен раст индустрије у првом прошлогодишњем кварталу од 4,5 одсто.

- Кључни разлог за стагнацију била је прерађивачка индустрија која чини двије трећине комплетне индустрије. Она је у првом кварталу остварила незнатан пораст од само 0,2 одсто - навели су у Дирекцији за економско планирање.

Истакли су да кретање увоза указује на благо повећање домаће тражње, на шта додатно указује и годишњи раст прихода од ПДВ-а од 1,1 одсто, те раст промета у малопродаји од 7,2 одсто.

- Током првог квартала ове године спољнотрговинску размјену су карактерисали солидан извозни раст, смањење увоза и дефицита, те побољшање покривености увоза извозом у односу на исти период претходне године - наводи Дирекција за економско планирање и додаје да је покривеност увоза извозом била 59,5 одсто.

Када су у питању цијене, у анализи је наведено да је интензитет њиховог смањења слабији у односу на почетак године иако је и у марту забиљежена дефлација. Ниже цијене нафте на свјетском тржишту имале су утицај на пад цијене превоза у марту за 6,4 одсто, што је знатно допринијело дефлацији. Пале су и цијене одјеће и обуће и осталих добара и услуга, док је већина осталих производа благо поскупјела, што је успорило интензитет смањења општег нивоа цијена. Највећи раст цијена забиљежен је код алкохола и дувана, а износио је 6,6 одсто.

Стране  инвестиције

Директна улагања у БиХ лани су износила 826,07 милиона КМ и порасла су за 88 одсто у односу на 2013. годину. Према подацима Централне банке БиХ, највише инвестиција било је у области производње, а главни улагачи били су из Русије и Велике Британије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана