Привреда ће једва избјећи пад

Марина Чигоја
Привреда ће једва избјећи пад

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) снизила је прогнозу привредног раста БиХ на 0,1 одсто у овој години, док за идућу годину процјењује да ће раст износити 0,4 одсто.

У прошлом извјештају, који је објављен у јулу, ЕБРД је за БиХ у овој години предвиђала раст од 0,3 одсто, док је за 2013. годину био предвиђен раст од 0,6 одсто.

У најновијем кварталном економском извјештају ЕБРД под називом “Регионални економски изгледи” наводи се да је привреда БиХ била релативно стабилна у посљедњих неколико година, али да је домаћа потрошња успорена, углавном због фискалних мјера штедње, пада дознака и спорог раста кредита.

- Дошло је до знатног слабљења привреде у овој години. Нови стенд-бај аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) ублажиће шокове из кризе еврозоне - наводи се у извјештају.

Савјетник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да је с обзиром на цјелокупно стање у БиХ било очекивано да ЕБРД снизи процјену раста из прошлог извјештаја.

- Питање је да ли је и тих 0,1 одсто реално очекивати. Када је у питању идућа година, још има простора да се оствари неки раст, али је питање колики ће он бити - казао је Гавран и додао да овако низак раст не може имати никаквих значајнијих побољшања у економији ове земље.

- И стопе раста од пет или шест одсто које смо имали прије кризе нама не значе много. Те стопе су значајне за јаку економију, али за економију каква је БиХ само двоцифрене стопе раста могу имати неки смисао и неки опипљив значај, а и ту је питање структуре, односно колико компанија доприноси том расту. С обзиром на то да смо мала економија, код нас један велики капацитет може допринијети снажном расту и на тај начин створити привидну слику развоја укупне привреде - казао је Гавран.

Економисти ЕБРД-а су ревидирали надоље и прогнозе раста за Словенију, Хрватску и Србију. Тако се за Србију и Хрватску очекује повратак скромном расту идуће године, за Словенију је прогнозирано слабљење од 2,5 одсто у 2012. и два одсто у 2013.

Србија ће према процјенама ММФ-а у овој години остварити раст од 0,4 одсто, а у идућој 1,6 одсто, док је за Хрватску у овој години предвиђен пад од 1,9 одсто, док се у идућој години очекује раст хрватског БДП-а од 1,2 одсто.

ЕБРД је и Македонији снизила ранију прогнозу за 2012. годину, па тако сада предвиђа раст од 0,3 одсто, док је за идућу годину задржана ранија прогноза од два одсто.

У извјештају се истиче да ће европске земље у транзицији преживјети још једну изазовну годину прије него што у њиховим економијама почне било какав стварни опоравак.

- Економски раст у том транзиционом региону ће опасти са 4,6 одсто у 2011, на 2,7 одсто у 2012, прије него што у 2013. дође до скромног убрзања на 3,2 одсто - наводи се у извјештају.

Криза у еврозони

У извјештају ЕБРД-а истиче се да криза у еврозони и даље негативно утиче на економске показатеље у региону у којем послује ЕБРД, али да су недавне мјере Европске централне банке, као и кораци ка стварању банкарске уније донекле смањили пријетње расту у том транзиционом региону.
- Привреде земаља региона у којем послује ЕБРД оствариле су у првој половини ове године мањи раст него у другој половини 2011, при чему је раст примјетно успорен у централној Европи, балтичким земљама и југоисточној Европи - наводи се у извјештају.

 

 

 

 


 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана