Привидан крај рецесије и кризе

Глас Српске
Привидан крај рецесије и кризе

МОНТРЕAЛ – У Паризу и Берлину политичари и неки медији еуфорично говоре о крају рецесије и почетку економског опоравка, наводи се у истраживању канадске организације "Глобал ресерч" и упозорава да је циљ такве реторике да "збуни раднике и предуприједи социјалне протесте док се 'иза сцене' спремају напади на животни стандард и социјалне бенефиције", јављају агенције.

У чланку у њемачком пословном листу "Ханделсблат" аутор Торстен Рике тврди да је "најгора криза од Другог свјетског рата прошла и да је ноћна мора готова".

- Са моћним растом од 0,3 одсто у другом кварталу економија се опоравила од шока и то је урадила много брже него што се мислило - пише Рике.

Лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" наводи да се "рецесија ближи крају" у 16 земаља еврозоне. Милијарде пребачене банкама користе се као "базен" за даље спекулације док спасене банке намећу високе каматне стопе и таксе владама тражећи зајмове да покрију своје велике дугове.

Финансијска елита оцјењује кризу као могућност да "растури, уз сарадњу синдиката, све остатке социјалних успјеха постигнутих током деценија борбе радничке класе".

У поређењу са годином раније, њемачка привреда пала је за не мање од седам одсто. У року од неколико мјесеци њемачки програм за ауто-индустрију "старо за ново", који је обнављан неколико пута, ће нестати, убрзавајући тиме пад ауто-индустрије и ауто-дијелова. Посљедице за њемачку индустрију челика и хемије већ се могу осјетити.

Све до сада масовна отпуштања у Њемачкој избјегнута су због смањења броја радних часова, што је у више наврата мијењано. Када се 1,4 милиона запослених на одређено радно вријеме придруже армији незапослених, број људи без посла достићи ће пет милиона.

Велики број земаља у Европи суочава се са банкротом, укључујући земље источне Европе и Италију, Шпанију и Велику Британију. Државни дуг алармантно расте у Њемачкој и Француској. Почетком седмице званичници у Њемачкој саопштили су да ће национални дуг у Њемачкој достићи 140 милијарди 2009. године.

Дуг

Aко се сабере цјелокупни дуг акумулиран на савезном, државном и локалном нивоу, плус фондови и гаранције дате за стабилизацију банака, укупан њемачки дуг достићи ће 1,600 милијарди евра, док се тренутни унутрашњи трошкови дуга владе ове године процјењују на 71 милијарду евра.

Недавно усвојене мјере њемачког парламента као приоритет сваке будуће владе наводе драстична смањења буyета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана