Приватизована само два предузећа

Марина Чигоја
Приватизована само два предузећа

Бањалука - У Републици Српској у овој години приватизована су само два предузећа и то "Фабрика вијака" у Мркоњић Граду и "Друштвени стандард Чајавец" из Бањалуке, подаци су Инвестиционо-развојне банке РС.

Приватизација ових предузећа извршена је методом продаје акција на берзи. Као један од разлога слабог интереса инвеститора за приватизацију предузећа у РС, у ИРБ-у наводе економску кризу која се, како кажу, негативно рефлектовала како на глобално, тако и на домаће инвестиционо расположење.

- У таквим околностима, потенцијални домаћи и страни инвеститори су пролонгирали своја улагања, што се, у крајњој инстанци, негативно рефлектовало и на остварене резултате у домену приватизације у РС. О овоме свједочи и веома низак ниво промета на Бањалучкој берзи посљедњих година - истакли су у овој банци.

Додали су да је један од разлога слабог интереса и неатрактивност понуђених предузећа, али и успостављене власничке структуре у неприватизованим предузећима које нису спремне за куповину акција по понуђеним цијенама.

- С обзиром на то да држе контролне пакете акција, те власничке структуре утичу на изостанак конкуренције за њих - нагласили су у ИРБ-у.

Професор на Економском факултету у Источном Сарајеву Александар Стојановић каже да је прича о приватизацији у РС завршена, јер су предузећа која су била атрактивна одавно купљена.

- Ми смо посљедњи од свих земаља у транзицији урадили приватизацију, а имали смо најлошији концепт јер није дао већинско власништво ономе ко купује, а ни инвестициони фондови, који су куповали наше акције, нису били заинтересовани за то да предузећа расту и да добијају дивиденду - нагласио је Стојановић.

Он је истакао да се приватизација која је урађена у РС свела на то да су они који су купили 30 одсто капитала, на крају постали већински власници и упропастили основну производну дјелатност.

План

У ИРБ-у истичу да је планом приватизације за ову годину предвиђено ажурирање и израда посебних приватизационих програма за девет стратешких предузећа, продаја државног капитала у осам предузећа која је Влада РС основала на имовини купљеној у поступку стечаја, након што се обаве неопходне припреме за то у смислу дефинисања конкретног метода приватизације и заврши регистрација у надлежним регистрима.

- Планирана је и продаја државног капитала у три затворена акционарска друштва у којима је држава стоодстотни власник и у једном друштву са ограниченом одговорношћу, методом тендера, као и продаја државног капитала 29 предузећа путем берзе - навели су у ИРБ-у.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана