Приватизација Фамоса послије реорганизације

Марина Чигоја
Приватизација Фамоса послије реорганизације

Бањалука - У Фабрици мотора Сарајево "Фамос" требало би до краја године да буде завршено организационо и финансијско реструктурирање, послије чега ће бити расписан међународни тендер за продају државног капитала у овом предузећу.

Влада РС је крајем 2011. године подржала пројекат производно финансијског реструктурисања предузећа "Фамос", како би се обезбиједила дугорочнија пословна стабилност, самоодрживо пословање и развој овог предузећа.

Протоколом за рјешавање сложене финансијске ситуације у овом предузећу, на који је Влада у фебруару ове године дала сагласност, предвиђено је рјешавање имовинско-правних односа, обезбјеђење кредита преко Инвестиционо развојне банке РС за рјешавање вишка запослених, те убрзање активности на изналажењу стратешког партнера за приватизацију.

Генерални директор "Фамоса" Ристо Дабић истакао је да је због елементарних непогода и дешавања на сјеверу Aфрике ова фирма изгубила један дио тржишта, те да им је због тога у априлу Влада РС додијелила интервентна средства како би могли да наставе са производњом.

- Очекујемо да ће нам ИРБ у току седмице одобрити кредит од три милиона КМ који ће бити искоришћен за основна средства и за рефинансирање обавеза према банкама и добављачима. Дио кредита биће искоришћен за повезивање стажа једног броја радника који имају годину или двије до пензије - казао је Дабић.

Он је истакао да предузеће има и осам милиона марака дуга према Пореској управи РС и додао да је планом реструктурисања предвиђено да тај дуг буде претворен у акције.

- С обзиром на то да је "Фамос" фирма од стратешког интереса за РС и са већинским државним капиталом, послије реструктурисања које би требало да буде завршено до краја године, биће расписан међународни тендер за продају државног капитала - нагласио је Дабић.

Ово предузеће, које тренутно запошљава око 270 радника, око 60 одсто својих производа извози у Њемачку, а значајан дио пласирају и на тржишта Србије и Турске. Основна дјелатност предузећа је производња мотора, мјењача и компоненти мотора и мјењача за привредна возила. Услужна дјелатност је ремонт мотора и мјењача, услуге алатнице и малопрерађивачке услуге.

Министарство

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС су истакли да ће у складу са протоколом "Фамос" морати, да по реализацији кредитних средстава и извршеном финансијском реструктурисању, редовно исплаћује плате радницима и текуће пореске обавезе.

- Континуирано радимо на изналажењу стратешког партнера за ово предузеће - казали су у овом Министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана