Припајање, па пријаве против одговорних лица

Ведрана Кулага
Припајање, па пријаве против одговорних лица

БAЊA ЛУКA - У "Поштанској штедионици" а.д. Бања Лука почела је припрема неопходне документације да би се реализовала одлука Владе РС о припајању овог предузећа "Поштама Српске", послије чега ће Влада, као акционар у "Штедионици", покренути поступак пред истражним органима против одговорног лица због необављања дјелатности и урушавања капитала предузећа.

У Министарству финансија РС казали су да је као предуслов за најављено припајање потребно да "Поште Српске" с једне и "Штедионица" с друге стране, сачине финансијски извјештај.

- Из тог извјештаја би се видјело, односно утврдило колика су потраживања, права и обавезе предузећа и попис имовине - рекли су у Министарству.

Они су нагласили да ће послије сачињеног финансијског извјештаја информација бити прослијеђена Влади РС.

- Остале радње око утврђивања одговорности појединих лица у "Поштанској штедионици" Министарство ће предузети кад буде израђен финансијски извјештај - рекли су у Министарству.

Предсједник Скупштине акционара у "Поштанској штедионици" Горан Маџар рекао је да је на недавно одржаном састанку представника државног капитала у овом предузећу, чланова Надзорног одбора "Штедионице" и руководства "Пошта Српске" одлучено да управе "Штедионице" и "Пошта Српске" покрену активности у вези са реализацијом одлука Владе.

Маџар је истакао да би током идуће седмице требало да буде одржан нови састанак поменутих представника у "Поштанској штедионици" на којем ће бити познато докле се стигло са припремом документације која је неопходна за спровођење поступка припајања.

Из Владе су раније казали да је одговорно лице у предузећу дужно да, у складу са Законом о стечајном поступку, поднесе захтјев пред надлежним судом за покретање стечајног поступка усљед неликвидности предузећа.

"Поштанска штедионица" више година не обавља дјелатност након што јој је Aгенција за банкарство РС одузела привремену дозволу за обављање дјелатности банкарских послова 2001. године. Због тога је Влада РС раније и донијела закључак о покретању поступка ликвидације, али је у поступку доношења одлука Синдикална организација предузећа спријечила Скупштину акционара да реализује закључак.

Влада РС је 21. јануара ове године донијела закључак о припајању "Поштанске штедионице" предузећу "Поште Српске" и тиме је ставила ван снаге закључак о покретању поступка ликвидације, чија је реализација у току.   

"Поште Српске"

У "Поштама Српске" казали су да не можемо да добијемо одговор на питање докле је стигло припајање "Поштанске штедионице", позивајући се на члан Правилника о извјештавању и објављивању информација од стране емитената хартија од вриједности које су предмет јавне понуде, а према којем се ови подаци држе у тајности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана