Приоритет Владе РС јачање привреде

Марина Чигоја
Приоритет Владе РС јачање привреде

БAЊA ЛУКA - Влада РС на првој сједници у новој години прогласиће 2009. годину годином бриге о привреди, рекао је јуче на осмом по реду Савјетовању економиста и менаџера БиХ одржаном у Бањој Луци премијер РС Милорад Додик.

Тема савјетовања била је "Мјере економске политике у БиХ у свијетлу економске и финансијске кризе."

- Свјесни смо да без привреде нема начина да се побољша стање у јавном сектору, према томе наше активности биће потпуно фокусирање на привредни сектор - рекао је Додик.

Додик је рекао да је свјетска економска криза показала да улога државе није изгубљена, те да без њене подршке не може опстати било који економски или привредни модел.

Наметнута либерализација, како је рекао представља онеспособљавање домаће привреде.

- Зато имамо оволики спољнотрговински дефицит и потребно је да се окренемо заштити сопствене производње. Неолиберални концепт условио је и потпуну приватизацију финансијских установа и омогућио банкама на овим просторима да живе на депозитима јавних фондова и привреде - рекао је Додик.

Због тога је, каже он, од изузетног значаја оснивање Инвестиционо-развојне банке РС.

- Ми данас имамо на рачунима банке око милијарду марака за инвестиције, од тога 250 милиона за подршку запошљавању. Имајући у виду новонасталу ситуацију, одлучили смо да један дио тих средстава усмјеримо у сектор за одржавање запослености - казао је Додик и најавио оснивање резервног фонда у оквиру ове банке који ће бити намијењен за брзе интервенције.

Предсједник Уније послодаваца БиХ Фарук Ширбеговић рекао је да је тренутно стање у РС је повољније, јер има стабилнију и ефикаснију Владу.

- Због кризе су посебно су угрожени извозници, нарочито у аутоиндустрији и индустрији намјештаја и надам се да ће обје владе препознати предузећа који су носиоци развоја у појединим срединама и пружити им помоћ - рекао је Ширбеговић.

Штрабаг

Додик је истакао да би до 1. јуна наредне године Влада РС требало да преда "Штрабагу" потребну документацију за почетак изградње тресе аутопута Бања Лука - Добој и да би радови требало да буду завршени крајем августа 2010. године.

Гас

Премијер РС јуче је разговарао са привредницима из Њемачке и Велике Британије који су изразили заинтересованост за улагања у гасном сектору у РС, посебно у складиштење и дистрибуцију гаса. Додик је рекао да Влада подржава пројекте који омогућавају нова запошљавања и нове инвестиције у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана