Приоритет ублажавање климатских промјена

Глас Српске
Приоритет ублажавање климатских промјена

СAРAЈЕВО - Регион југоисточне Европе, процјењују експерти, најосјетљивији је на климатске промјене у Европи, те је због тога за ово подручје приоритет ублажавање климатских промјена и мјере адаптације, које подржава и међународна заједница, рекао је јуче у Сарајеву виши експерт у Савјету за регионалну сарадњу Мирослав Кукобат, пренијела је Срна.

Он је на семинару "Енергетска заједница и регионална безбједност" истакао да су климатске промјене главни ризик за повећање конфликта, несигурности и сиромаштва у некој земљи.

Према Кукобатовим ријечима, приступ доступној, прецизној и безбједној енергији за појачање одрживог економског раста захтијеваће иновативне и добро координисане активности.

Кукобат је навео да енергетска безбједност треба да се заснива на смањењу емитовања карбона, како би се допринијело ограничавању климатских промјена.

Додао је да се то може постићи и развојем политичких и тржишних инструмената, који подржавају разноврсност енергетских извора и смјерова снабдијевања енергијом.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације у Парламентарној скупштини БиХ Бранко Докић рекао је да је тема о енергетској кризи актуелизована послије прошлогодишње кризе снабдијевања природним гасом, те да она треба да буде ријешена кроз државни надзор над енергетским сектором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана