Приоритет Србије раст стандарда и пад цијена

Глас Српске
Приоритет Србије раст стандарда и пад цијена

КОПAОНИК - Повећање животног стандарда становништва, заустављање раста незапослености, успон привредне активности, стабилност цијена и подршка развоју реалног сектора приоритети су Владе у овој години, рекао је јуче предсједник Владе Србије Мирко Цветковић.

Он је отварајући "Копаоник бизнис форум 2011", који је окупио више од 500 учесника из Србије и региона, истакао да привредна активност Србије током кризе није значајно смањена.

- Очекујем да ћемо већ у првој половини године достићи преткризни ниво - рекао је Цветковић и додао да чланство Србије у Европској унији нема алтернативу, пренијеле су агенције.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић рекао је, обраћајући се учесницима форума, да ће инфлација највећи ниво достићи идући мјесец и да ће послије тога почети постепено да пада.

- Народна банка ће у идућем периоду користити све расположиве инструменте да се обезбеди ценовна стабилност - казао је Шошкић и додао да Србија мора да се позиционира као атрактивна инвестициона дестинација како би привукла стране улагаче и да треба да стекне такав положај да када инвеститори погледају регион југоисточне Европе природно помисле на ову земљу као одличну дестинацију.

Лидер Г17 плус и бивши министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је да је за долазак страних инвеститора неопходна политичка стабилност и ако би она била нарушена, стао би долазак улагача.

Предсједник Савеза економиста Србије Драган Ђуричин сматра да би било добро направити "синергију антикризних програма који постоје у Србији" и оцијенио да је земља још у тешкој и неизвјесној ситуацији, иако је у трећем кварталу прошле године изашла из рецесије.

"Копаоник бизнис форум 2011", који се одржава 18. пут, ове године има радни назив "Одрживе реформе за одржив развој", а организатори форума су Савез економиста и Удружење корпоративних директора Србије. 

Њемачка

Aмбасадор Њемачке у Србији Волфрам Мас рекао је да се код улагача, укључујући и њемачке, знатно повећава интересовање за Србију као инвестициону дестинацију. Говорећи о могућем улагању "Дојче телекома" у "Телеком Србије", он је истакао да се ради о чисто пословној одлуци и да ће, уколико се интереси двије компаније поклопе, договор бити постигнут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана