Приоритет подстицај домаће производње

Марина Чигоја
Приоритет подстицај домаће производње

БAЊA ЛУКA - Пољопривредници у Републици Српској задовољни су мјерама за ублажавање негативних посљедица свјетске економске кризе које је Народна скупштина Српске усвојила прошле седмице, истакао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац.

Додао је да се, међутим, пољопривредници плаше да би тренутна политичка ситуација у БиХ могла да успори њихову реализацију.

- Мјере које се односе на подстицање домаће производње у овој економској кризи су добро дошле, и требало би их што прије реализовати, али плашимо се да тренутна збивања у БиХ, иду  према томе да се Република Српска доведе у лошу економску позицију у каквој се тренутно налази Федерација БиХ - истакао је Усорац.

У циљу повећања обима пољопривредне производње из буџета Републике Српске ове године биће издвојено 80 милиона марака.

Мјерама Владе Српске предвиђена је и набавка 10.000 тона дизел горива, 20.000 тона вјештачког ђубрива и 10.000 тона азотних ђубрива пољопривредним произвођачима са одложеним роком плаћања.

- Сви ови пројекти заштите домаће производње сигурно ће имати позитиван утицај на домаће произвођаче. Поред тога, у мјерама су усвојене веома битне инвестиције, повећање производње, посебно оне производње која ће бити конкурентна, јер ако желимо у ЕУ, морамо имати и стандарде који су прихватљиви за ЕУ - казао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана