Приоритет очување запослености

Глас Српске
Приоритет очување запослености

БРAТИСЛAВA/ПРAГ/ВAРШAВA - За средњоевропске владе приоритет у мјерама за ублажавање посљедица кризе биће очување запослености и помоћ грађанима да због кризе не упадну у спиралу неплаћених дугова, јавила је Бета.

Ни словачка, ни пољска, ни чешка влада нису склоне томе да се држава због кризе даље задужује, а Чешка ће до краја јуна, када
предсједава Европском унијом настојати да свака чланица бира свој специфични пут рјешења кризе уз максималну размјену информација и колико год је могуће поштовање буyетске дисциплине, најавио је чешки министар финансија Мирослав Калоусек.

Док Чешку чека рецесија, Словачка и Пољска би према процјенама реномираних страних агенција и финансијских кућа требало да остану "острвце у мору рецесије" са каквим таквим привредним растом.

Досадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ Мирослав Лајчак истакао је да рецепт за кризу влада види у ефикаснијем коришћењу средстава из ЕУ, активнијој помоћи извозу и привлачењу страних улагања.

Чешка влада премијера Мирека Тополанека, према ријечима министра финансија Мирослава Калоусека, одбија пут задуживања и упумпавања позајмљеног државног новца у привреду којим креће већина старих чланица ЕУ.

- Јавност и медији очекују од својих влада брзу акцију, да ће проблем засути милијардама и криза ће нестати - казао је Калоусек, али је упозорио да Чешка нема других милијарди него оне које би морала да позајмљује, а садашња влада одбија задуживање због кризе.

- У трагању за рјешењем кризе интересује нас само једно - да очувамо запосленост. Нема смисла снижавати порез предузећима која се боре да преживе, јер га она ионако не плаћају. Aли има пуно смисла убрзати генерално отписе. Слично је и са дотирањем социјалног осигурања  -
казао је Калоусек.

Калоусек је нагласио да у случају Чешке, гдје читаве три четвртине домаће потрошње чини увоз, док 80 одсто домаће производње иде на извоз, једино има логику и смисао помагати извоз а не домаћу потрошњу.

Стамбени кредити

Словачки премијер Роберт Фицо најавио је да ће држава плаћати стамбене кредите Словацима који због кризе не буду у стању да отплаћују рате.

Сличну мјеру, да би држава могла да преузме на себе трећину рате, или пак 20 одсто депозита код нових стамбених кредита, најавио је још раније у сусједној Пољској вицепремијер и министар привреде Валдемар Павлак. Фицова влада ће са Словачком банкарском асоцијацијом потписати наредних дана споразум о тој помоћи државе при отплати хипотекарних кредита грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана