Приоритет очување радних мјеста

Марина Чигоја
Приоритет очување радних мјеста

БAЊAЛУКA - Циљеви економске политике Републике Српске за 2011. годину јесу заштита и очување радних мјеста, подршка привреди и позитиван привредни раст, те задржавање социјалне стабилности.

Рекао је ово јуче министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић, представљајући Економску политику РС за 2011. годину посланицима Народне скупштине.

Он је оцијенио је да је постигнут одређени компромис са Савезом синдиката и Привредном комором РС и додао да циљеви Економске политике могу бити испуњени у идућој години. Истакао је да је од 123 захтјева Привредне коморе прихваћено сто, који су кроз амандмане уграђени у Економску политику, као и 19 од 24 захтјева Савеза синдиката.

- Додатно су усаглашене пореске стопе, тако да смо одустали од прогресивне стопе од 20 одсто и прихватили јединствену стопу од десет одсто на доходак. Договорено је и да умјесто 10,2 милиона за социјално збрињавање, у идућој години издвојимо 20 милиона марака - казао је Џомбић.

Додао је да ће за запослене у индустрији коже, обуће и текстила основица пореза за доприносе бити 25 одсто просјечне бруто плате у РС, што ће представљати повољније услове у односу на садашње законско рјешење, укључујући и 50 марака које добијају из буџета.

Он је нагласио да ће Влада РС наставити рестриктивну политику јавне потрошње и мјере штедње на свим нивоима власти, с циљем одржавања стабилног фискалног система.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да у садашњој ситуацији нема мјеста новим оптерећењима привреде.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић најавила је да Синдикат неће подржати ниједан документ који урушава или умањује права радника.

- Стезање каиша некима ће бити око струка, а некима око врата, а то су радници у привреди који мјесецима не добијају плату, који чекају посао или повезивање стажа. На првом мјесту тражимо заштиту права радника који раде за половину просјечне плате у РС - истакла је Мишићева.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ рекао је да пензионери траже повећање доприноса за ПИО са 17 на 21 одсто, јер предложено повећање на 18 одсто не значи веће пензије него само ликвидност Фонда ПИО РС.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица оцијенио је Економску политику најрестриктивнијом до сада.

- Република Српска се налази пред економским колапсом - казао је Говедарица.

Борци

Aлександар Џомбић је истакао да је са борачким удружењима усаглашено да се у првом кварталу 2011. године, измјенама и допунама Закона о ПИО и Закона о правима бораца, издвоје борачка питања и давања из пензијско-инвалидског система и да се формира посебна буџетска позиција у коју ће бити обезбијеђена средства и одређен начин њиховог распоређивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана