Принудно наплаћују 309 милиона КМ

Maрина Чигоја
Принудно наплаћују 309 милиона КМ

Бањалука - Пореска управа РС тренутно води 97.200 поступака принудне наплате у којима потражује 309 милиона КМ, рекла је “Гласу Српске” директор ПУРС-а Зора Видовић.

Само у прошлој години Пореска управа је покренула 42.143 поступка принудне наплате због дуга од 171 милион КМ.

- Не дозвољавамо више да неко дужи период буде дужан, а да ПУРС не реагује. Aпсолутно покушавамо да у прописаним роковима реагујемо. У прошлој години смо покренули 42.143 поступка принудне наплате због дуга од 171 милион КМ, од чега смо наплатили 46 милиона КМ, што говори да се у принудној наплати доста лоше наплаћује - рекла је Видовићева и додала да је већ покренут и одређен број поступака принудне наплате у овој години.

Она је нагласила да је прва мјера коју ПУРС предузима запљена жиро-рачуна, готовине, а да се затим иде на запљену покретне и непокретне имовине.

- Најефикаснијом се показала запљена жиро-рачуна, гдје се у кратком року дуг наплати ако порески обвезник има средстава - нагласила је Видовићева.

Савјетник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран је казао да, ако се дефинитивно види да се проблеми не могу другачије ријешити ПУРС мора заштити јавну имовину, а то подразумијева и принудну наплату.

- Тај процес има смисла само ако је брз и ефикасан. Aко до саме реализације наплате дође послије дугог периода, ви дајете прилику и онима који су свјесно починили прекршај и направили привредни криминал да имовину предузећа извуку и да се онда више нема шта принудно наплатити - нагласио је Гавран.

Он је истакао да се пореским обвезницима, који су кроз реалне проблеме у послу дошли у ситуацију да не могу да измире своје обавезе, прво мора помоћи кроз репрограме или на друге начине, а да принудна наплата иде као нека посљедња мјера.

- За оне привредне субјекте који понављају своје прекршаје или свјесно избјегавају своје обавезе не треба чекати - нагласио је Гавран.

Истакао је да је велики дио тих случајева, ако се изузму покушаји избјегавања обавеза и привредног криминала, узрокован тешком привредном ситуацијом и високим оптерећењима.

Потпредсједник Уније Удружења послодаваца РС Саша Тривић је казао да је суштина проблема то што је Пореска управа дуги низ година дозвољавала да се дугови гомилају и да је тек у посљедње двије или три године предузела мјере да се ти дугови више не гомилају.

- Ту нема великих привредних субјеката, већ има добар број занатских радњи код којих се дуг принудно наплаћује. Главни проблем су фирме које су се бавиле прањем новца или лоше приватизоване фирме. Влада РС је фирмама које су имале шансу да преживе углавном репрограмирала обавезе и те фирме су вјероватно и данас живе - нагласио је Тривић.

Контроле

Зора Видовић је истакла да ПУРС у овој години мора одржати ниво наплате из претходне године, а да је њихов план повећање од четири одсто.

- Једна од мјера наплате је и откривање прихода који су прикривени. Ми смо у 2012. години урадили 4.226 контрола у којима је наложено плаћање 74 милиона КМ - казала је Видовићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана