Принудни годишњи одмор за 48.000 радника

Глас Српске
Принудни годишњи одмор за 48.000 радника

БЕОГРAД - Од данас ће 48.000 радника италијанске компаније "Фијат", отићи на принудни годишњи одмор, потврдио је шеф одјељења за стране медије групе "Фијат" Гуалербо Ранијери и додао да "Фијат" неће мијењати план о производњи аутомобила у Србији.

Иако је из Управног одбора "Фијата" најављено да ова компанија прекида производњу и тражи помоћ италијанске владе, РТС-у је потврђено да сарадња "Фијата" и "Заставе" остаје по договору.

Највећи број радника "Фијата", који ће се од 15. децембра до 11. јануара наћи на принудном одмору, је из торинског погона "Мирафјори".
У крагујевачкој фабрици чувају стару опрему на којој су се производила возила "југо", "флорида" и "застава 101", и неће је продати у старо гвожђе док не стигну све гаранције из Италије.
Предсједник Самосталног синдиката фабрике аутомобила "Застава" Зоран Михајловић, рекао је да је Синдикат тражио да ту опрему не продају све док "Фијат" не да комплетне гаранције и исплати предвиђених 200 милиона евра.

Михајловић је рекао да, према његовим незваничним сазнањима, постоји могућност да уопште не почне планирана производња "пунта" и да је преурањена најава о извозу у Русију.

Он сматра да ће "Фијат", вјероватно одустати од првобитне пословне политике и многих ствари које је намјеравао да ради у Крагујевцу.
Михајловић је рекао да ће се "Фијат" због кризе опредијелити за израду мањих, јефтинијих аутомобила, иновираних модела A класе.
Он је изразио очекивање да ће у "Фијатовим" фабрикама у Бразилу, Пољској и Србији ипак бити рађена три нова модела и то иновиране верзије "пунта", "гранде пунта" или "ћинквећента".

Криза

Поводом кризе која погађа "Фијат", али и аутомобилску индустрију у свијету, први човјек ове италијанске компаније Серђо Маркионе, рекао је да никада није видио кризу таквих размјера и да ће 2009. бити најгора година у његовом животу.
Маркионе је апеловао на италијанску владу да предузме одговарајуће мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана