Принудна наплата 238 милиона КМ дуга

Марина Чигоја
Принудна наплата 238 милиона КМ дуга

БAЊAЛУКA - У Српској је на крају првог квартала ове године било у току више од 37.000 поступака принудне наплате пореза због дуга већег од 238 милиона марака, потврдили су у Пореској управи РС.

Само у прва три мјесеца 2010. Пореска управа покренула је 5.980 поступака принудне наплате дуговања која су износила 20,9 милиона марака.

- У прва три мјесеца ове године блокада жиро-рачуна, као једна од мјера у поступку принудне наплате, предузета је код 785 пореских обвезника, док се према грађанима као мјера принудне наплате углавном предузимала административна забрана плате - нагласили су у ПУРС-у.

Према подацима Пореске управе, на крају прошле године у току је било 34.317 поступака принудне наплате на укупан износ дуга од 258,3 милиона марака.

- Од тога су у току 2010. године покренута 18.802 поступка принудне наплате на износ дуга од 119,2 милиона марака. У прошлој години блокада жиро-рачуна предузета је код 4.641 пореског обвезника - нагласили су у ПУРС-у.

Предсједник Секције за предузетништво у Удружењу економиста "SWOT" Саша Петковић каже да је очигледно да се привреда Српске суочава са проблемом ликвидности.

- Јасно је да ће и ова година бити критична са аспекта побољшања привредног амбијента. Велики проблем за предузетнике представља наплата потраживања. Aко предузетник, поготово мањи, не може да наплати своја потраживања, онда нема од чега да плати ни раднике ни пореске обавезе. Први корак у рјешавању овог проблема је побољшање ефикасности привредних судова - истакао је Петковић.

Он је нагласио да се проблем неликвидности не може ријешити преко ноћи.

- Када су почели први негативни ефекти кризе 2008. године, код нас се проблем потраживања само повећао, јер је и прије кризе било проблема у наплати. Као одговор Народна скупштина РС је формирала привредне судове што је искорак, али је потребно побољшати њихову ефикасност - нагласио је Петковић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да пословање отежава и чињеница да се ПДВ плаћа по фактурисаној реализацији због чега привредници често имају заробљена средства унапријед плаћена по основу ПДВ-а.

- Предлагали смо да се привреда растерети тако што би се ПДВ плаћао по наплаћеној реализацији чиме би значајна средства која се дају по основу ПДВ-а, а који није наплаћен остала у привреди и омогућила привредницима да измирују друге обавезе - нагласио је Милић.

Потрошња

Ранко Милић је истакао да је један од разлога повећаног броја поступака принудне наплате и економска криза због које је смањена потрошња.

- Привредници покушавајући да опстану, производе робу коју складиште јер немају коме да је пласирају, а то доводи до повећања обавеза које не могу да измире - нагласио је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана